Објављен позив за програме запошљавања у Српској: Шанса за 1.400 незапослених

Данијела Бајић
Објављен позив за програме запошљавања у Српској: Шанса за 1.400 незапослених

БАЊАЛУКА - Домаћи привредници, али и незапослени који желе да са бироа дођу до радног мјеста и сигурних примања, било код послодавца или покретањем сопствене дјелатности, имају прилику да аплицирају на позив за програме којима је предвиђено запошљавање око 1.400 људи.

Како стоји у позиву Завода за запошљавање Републике Српске, који је у петак објављен, пет милиона КМ намијењено је за реализацију програма запошљавања приправника, док ће пет милиона бити распоређено кроз три компоненте. 

Прва компонента је запошљавање код постојећих послодаваца у вриједности од 2,9 милиона марака, а планирани обухват је 542 лица. 

- За другу компоненту, која се односи на самозапошљавање, обезбијеђено је 1,8 милиона КМ, док се трећа односи на преквалификацију и доквалификацију радне снаге - стоји у позиву, на који могу конкурисати сви послодавци и незапослени.

Јавни позив за приправнике биће, како је наведено, отворен 15 дана, док ће позив за запошљавање код послодаваца и самозапошљавање трајати мјесец дана. Компонента за обуку, доквалификацију и преквалификацију радне снаге биће отворена до краја године.

- Програмом запошљавања приправника планирано је финансирање приправничког стажа у трајању најдуже до 12 мјесеци. Овај програм ће се спроводити кроз двије компоненте, односно за суфинансирање запошљавања највише 397 приправника са ВСС, за шта је издвојено 4,2 милиона КМ. За суфинансирање запошљавања 65 младих са ВСС, дјеце погинулих бораца обезбијеђено је 702.000 марака - стоји у позиву. 

Износ субвенције по једном приправнику са ВСС износи 10.800 марака на годишњем нивоу, односно 900 КМ на мјесечном. 

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић истакао је за “Глас Српске” да сваки програм који се бави запошљавањем много значи незапосленима, али и послодавцима.  

- Мањак посла и криза у привреди су евидентни и зато је свака подршка домаћим послодавцима добродошла па, између осталог, и у запошљавању - казао је Ћорић.

Додао је да у посљедње двије-три године домаћој привреди недостаје квалитетна и обучена радна снага. 

Овај позив је, према његовим ријечима, прилика да се стање на Заводу профилтрира у смислу да се види ко су људи на бироу, да ли су то они који желе да раде и имају ли квалификације. 

- Сматрам да би послодавци требало да имају увид у евиденције незапослених који се налазе на бироу како би сами могли да одаберу радника, док сада то функционише на начин да се послодавци обрате Заводу наводећи који им профил треба, а они одлучују кога да препоруче - истакао је Ћорић.

ПОКРЕТАЊЕ БИЗНИСА

Како је наведено у позиву Завода за запошљавање, износ субвенција за покретање властите дјелатности је 6.000 марака. Кроз ову компоненту планирано је да се за око 300 лица обезбиједи радно мјесто. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана