Обиљежено 28 година од оснивања Деветог одреда Специјалне бригаде полиције

Срна
Обиљежено 28 година од оснивања Деветог одреда Специјалне бригаде полиције

ФОЧА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је у Фочи, гдје је обиљежено 28 година од оснивања Деветог одреда Специјалне бригаде полиције, да је Министарство заједно са својим народом и Војском дало велики допринос одбрани Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Каран је истакао да су оваква обиљежавања прилика да се помену свих 782 погинула полицајца и да им се саборци и Министарство захвале, као и њиховим породицама.

-Наставићемо да обиљежавамо наше значајне датуме. Ово мора постати наша традиција, наше трајно сјећање и наша снага да Републику Српску, управо због њихове жртве, сачувамо мирном, стабилном, снажном и просперитетном - поручио је Каран.

У Фочи је данас обиљежено 28 година од оснивања Деветог одреда Специјалне бригаде полиције Српске, чији је ратни пут трајао од Ђурђевдана 1995. до окончања ратних сукоба, а нарочит значај имао је у тешким борбама на Трескавици.

Ветеран Специјалне бригаде Пајо Паприца, који је и данас припадник МУП-а Српске у одреду Жандармерије, каже да је једна од тежих њихових акција било враћање линија на Семизовцу.

-Када су непријатељске снаге пробиле линију на Семизовцу у рејону Средњег. Бриљантном акцијом успјели смо да повратимо наше положаје и да непријатеља гурнемо дубље у позадину - рекао је Паприца.

Овај одред се прославио по неустрашиувости на ратиштима на истоку Српске, од требињског до сарајевског и трновског ратишта.

Драган Дракул имао је 23 године када је постао члан Деветог одреда.

-Поносан сам што сам био припадник Специјалне бригаде полиције и поносан сам што сам и даље припадник МУП-а Републике Српске. Својим младим колегама поручио бих да часно и поштено обављају свој посао и да представљају Републику Српску у најбољем свјетлу - рекао је Дракул.

Цвијеће су на спомен-обиљежје испред Полицијске управе Фоча, осим министра Карана и делегација ветерана више полицијских одреда, положили и начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, те делегације Специјалне антитерористичке јединице МУП-а, Полицијске управе Фоча, Борачке и организације породица погинулих и општине Фоча.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана