Обиљежена годишњица повратка 61 српског борца из заробљеништва у Доњем Забрђу

ГС
Обиљежена годишњица повратка 61 српског борца из заробљеништва у Доњем Забрђу

УГЉЕВИК – У Доњем Забрђу код Угљевика данас је обиљежен дан када се 1995. године из заробљеништва у Тузли вратило 61 српски борац, од којих је већина била из овог села.

Тим поводом служен је парастос испред спомен-обиљежја за 16 погинулих бораца Војске Републике Српске /ВРС/ и за мјештане погинуле током Народноослободилачког рата, те положени вијенци код спомен-обиљежја на којем су исписана имена 246 погинулих у протекла два рата.

- Споменуло се, не поновило се, рекао је о трагедији бораца и њиховом заробљавању 1994. године на локацији Лисаче на планини Мајевици начелник Угљевика Василије Перић.

Он је истакао да су Срби херојски, частан и витешки народ и да не смију да запоставе културу сјећања.

Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић рекао је да је Доње Забрђе дало огромну жртву у минулом рату, као и у Другом свјетском рату.

- Колико је погинулих Срба из Доњег Забрђа, много је и за један град, а камоли за ово село, рекао је Маринковић и нагласио да су Срби страдалнички народ који је кроз историју водио одбрамбене ратове.

Претходно је у Горњем Забрђу служен парастос за петорицу припадника ВРС који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Полагањем цвијећа на спомен-обиљежје и прислуживањем свијећа, у заједничкој молитви, чланови породица пострадалих бораца, родбина, представници општине Угљевик, Борачке организације и мјештани Горњег Забрђа одали су почаст борцима који су животе дали за одбрану Републике Српске.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана