Обиљежена 31 година од оснивања "Гарде Пантери": Чувају сјећање на хероје

Срна
Обиљежена 31 година од оснивања "Гарде Пантери": Чувају сјећање на хероје

БИЈЕЉИНА - У Бијељини је данас обиљежена 31 година од формирања јединице Војске Републике Српске “Гарда Пантери” одавањем почасти за 101 погинулог борца и изложбом фотографија о славном ратном путу јединице која носи највиша одликовања, као и велики број њених бораца.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић изјавио је новинарима да је Бијељина препознатљива по “Гарди Пантери” која је, како је истакао, имала огромне успјехе и велике заслуге за одбрану Републике, а нема ратишта на којем њени припадници нису изводили борбене задатке.

- Јединство и слога створили су Републику Српску и красили нас од 1992. до 1995. године, када смо ратовали без икаквих унутрашњих подјела. То јединство и слогу морамо да вратимо и данас, како би сачували Републику Српску, њене надлежности и да би наша дјеца учила у историји да смо ми били одбрамбена војска, а не агресорска - рекао је Остојић.

Остојић је рекао да Република Српска данас није иста у погеду надлежности као она из 1995. године и да то није добро.

- Велики дио надлежности пренесен је на ниво БиХ и што је наша Република сиромашнија у погледу надлежности - то је БиХ више унитарна, а ми смо се борили против унитарне БиХ - навео је Остојић.

Према његовим ријечима, у Републици Српској сви заједно треба да створе шири друштвени консензус у погледу “црвених линија” које се не могу прелазити, а то су сигурно надлежности Републике Српске које морају бити сачуване.

Посљедњи ратни командант “Гарде Пантери” Љубиша Лазић рекао је да су ветерани поносни на ратни пут и освојене битке.

Према његовим ријечима, у тим борбама погинуо је 101 борац, 27 старјешина и 74 војника, а кроз јединицу је прошло више од 2.600 војника.

Кћерка погинулог борца Мира Јовановић рекла је новинарима да ветерани нису заборавили породице својих погинулих сабораца, да обиљежавају значајне годишњице и чувају сјећање на хероје. Удружење ветарана “Гарда Пантери” чува сјећање на ову елитну ратну јединицу и води рачуна о њеним члановима.

Парастос погинулим и умрлим борцима “Гарде Пантери” служен је у Цркви Светог Ђорђа, а вијенце су на централном споменику браниоцима положиле делегације удружења проистеклих из рата, градских власти, Министарства унутрашњих послова и Трећег (Република Српска) пука.

У Галерији Центра за културу “Семберија” отворена је и изложба ратних фотографија о “Гарди Пантери”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана