Обавезе здравства у Српској тешке 919 милиона КМ

М. М. Б.
Обавезе здравства у Српској тешке 919 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Укупне финансијске обавезе јавног здравственог система РС на крају прошле године износиле су 919,21 милион марака, казали су “Гласу Српске” у Министарству здравља и социјалне заштите РС.

Нагласили су да укупне финансијске обавезе јавних здравствених установа биљеже тренд смањења, па су на крају 2022. године у односу на исти период годину раније мање за 11,51 одсто.

Подсјетили су да је у протеклим годинама урађено много о питању финансијске стабилизације у здравственом систему Републике Српске, те подвукли да је и више него евидентно да је раст обавеза у здравственом систему заустављен.

- Имајући у виду стање укупних обавеза предложили смо још у Програму економских реформи за период од 2022. до краја 2024. године активности које имају за циљ анализирање свих обавеза, као и изналажење модела за измирење дуговања за порезе и доприносе из претходног периода, с циљем јачања финансијске стабилности и ликвидности, као и одржавања континуитета пословања болница и домова здравља, али и Фонда здравственог осигурања РС - казали су у Министарству здравља РС.

Наводе и да је из буџета Републике издвојен новац за измирење обавеза одређеног броја јавних здравствених установа, али и обезбијеђено увођење нових установа у трезорски систем пословања без финансијских обавеза из претходног периода.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана