Новитовић: Надлежни прате ситуацију, нико неће остати незаштићен

Срна
Новитовић: Надлежни прате ситуацију, нико неће остати незаштићен

НОВИ ГРАД - Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић рекао је Срни да надлежне службе и даље прате ситуацију у Новом Граду, Приједору, Костајници и Козарској Дубици када је ријеч о водостајима, те да ниједан грађанин неће остати незаштићен.

-У односу на јуче имамо благи пораст водостаја Уне и Сане. Пратимо ситуацију и допремићемо пумпе у локалне заједнице - рекао је Новитовић, који је јутрос у Новом Граду присуствовао сједници општинског Штаба за ванредне ситуације, а након тога обишао подручја гдје има проблема.

Новитовић је додао да се прати водостај Уне и у ФБиХ, као и ситуација у Хрватској.

-Спремни смо, начелници и градоначелници локалних заједница понашају се одговорно као и све надлежне службе.

Редовно информишемо Владу Републике Српске о ситуацији на терену. У фокусу јесте слив Уне и Сане, али се прати и водостај Врбаса и Босне. Водостаји су између редовне и ванредне одбране - навео је Новитовић.

Он је обишао и долину Јапре гдје је заплављено осам стамбених објеката и више помоћних.

-Заједно са локалним заједницама доносимо одлуке и нико неће остати незаштићен да му се не пружи помоћ. Датуми се понављају и знам да су свјежа сјећања на 2014. годину, али ово сада је мањих размјера и на мањем простору - рекао је Новитовић.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача каже да се вода из заплављених објеката у долини Јапре углавном повлачи, те да је проходан регионални пут кроз Сухачу.

-У складу са ситуацијом биће доношене одговарајуће мјере. Добићемо пумпе од Републичке управе Цивилне заштите.

Од јутрос су четири пумпе Територијане ватрогасно-спасилачке јединице укључене и испумпавају вишак воде у насељу Урије, код Основне школе „Свети Сава“ и у насељу Видорија - рекао је Дрљача.

Осим у долини Јапре, вода је ушла у пет објеката у насељима Рога, Урије и Рудице.

По дојавама грађана, на терен се достављају вреће и пијесак.

Падавине су активирале неколико клизишта.

Водостај ријеке Уне је 487 центиметара, седам више од јутрос, а водостај Сане 520 центиметара, што је за 10 више од јутрос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана