Нове консултације о буџету заједничких институција: Основица за плате камен спотицања

Ведрана Кулага Симић
Нове консултације о буџету заједничких институција: Основица за плате камен спотицања

БАЊАЛУКА - Предложена верзија буџета институција на нивоу БиХ за ову годину још није добила зелено свјетло, а нови круг преговора о том документу требало би да буде обављен сутра.

Данијел Драгичевић, шеф Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, потврдио је за “Глас” да ће додатне консултације о буџету заједничких институција за ову годину са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом бити одржане током сутрашњег дана. Предсједништво БиХ се није на сједници, одржаној у петак, изјашњавало о нацрту буџета који је усвојен у Савјету министара већ је сједница одгођена и затражене су додатне консултације са предлагачем. Главна замјерка лежи у чињеници да је документ усвојен прегласавањем министара из реда српског народа, а други камен спотицања јесте намјера да буде повећана основица за плате у заједничким институцијама.

- Документом је предвиђено повећање основице за плате за све службенике и функционере, а да Савјет министара БиХ није претходно усвојио одлуку о повећању основице, односно, како они кажу, о враћању на цифру која је била на снази прије неколико година. У ситуацији пандемије вируса корона то је осјетљиво, јер повећањем основице плата расте свима, а не само онима којима је потребно, као што су припадници Оружаних снага, полицијски службеници, те онима који раде са средњом стручном спремом. На начин како је предложено, плата се повећава и изабраним и именованим лицима, као и директорима и руководиоцима - нагласио је Драгичевић.

Спорна су и средства за те намјене на дуже стазе. Да би се одлука спровела у дјело, потребно је између 25 и 30 милиона марака, који треба да буду обезбијеђени из средстава која су пренесена из ранијих година.

- Око 30 милиона се стално преноси, али то значи да, ако их утрошимо за те намјене ове године, нећемо их имати у наредној. У том случају, да бисмо идуће године имали новац за ту разлику плата, морали бисмо “узети” од ПДВ-а, а то значи мање новца за ентитете и Брчко дистрикт. Све у свему, имамо много недоумица - истакао је Драгичевић.

Пословником о раду је, појаснио је, предвиђено да Предсједништво БиХ може да закаже консултације са предсједавајућим или другима који су надлежни. Савјет министара је, са пет гласова за и четири против прошлог мјесеца утврдио Нацрт закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за 2021. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана