Нова навала Арапа у БиХ

Маријана Миљић Бјеловук
Нова навала Арапа у БиХ

БАЊАЛУКА - Дипломатско-конзуларна представништва (ДКП) БиХ издала су прошле године 18.427 виза страним држављанима за улазак на домаћу територију, а највише одобрења отишло је у руке грађана Саудијске Арабије и то чак 13.694.

Према подацима Министарства спољних послова БиХ, евидентан је растући тренд броја издатих виза од 2012. године од стране ДКП-а, све до 2019. године када је уочен значајан раст броја издатих виза у односу на годину раније. Односно, те године издата су рекордна 47.694 одобрења за улазак у БиХ.

- Међутим, у 2020. години долази до драстичног пада броја издатих виза због пандемије вируса корона, па су надлежни у више наврата мијењали законски основ за улазак у БиХ. Али, прошле године забиљежен је нови раст издатих виза, што је и резултат попуштања мјера проузрокован пандемијом - навели су у Министарству спољних послова.

Анализирајући податке о броју издатих виза у ДКП-има у 2021. години у односу на 2020, разврстане по земљама чијим држављанима је издато највише виза за улазак у БиХ, уочено је повећање броја издатих виза за готове све држављане.

- Највећи број виза у 2021. години издат је држављанима Саудијске Арабије и то 13.694, Јордана - 1.033, Филипина - 615, док је грађанима Индије издата 391 виза. Издате визе за држављане ових земаља представљају 85 одсто од укупног броја свих издатих - наводе у министарству и додају да су лани запримили 20.121 захтјев за издавање виза, од чега је позитивно ријешено 18.427. 

Члан Комисије за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ Саша Магазиновић рекао је да се на сједницама нису бавили питањем издавања виза страним држављанима.

- Добро је да што већи број људи долази у БиХ јер то генерира и одређени износ новца од њиховог боравка. Права адреса за одговор на питање ко и зашто долази је Министарство спољних послова, јер приликом подношења захтјева за визу потребно је навести и разлог посјете. Претпостављам да су те визе издате за туристичке посјете. Сигурно није у питању 18.000 привредника  - казао је “Гласу Српске” Магазиновић.

И Ненад Нешић, који је члан поменуте комисије, наводи да је на подручју сарајевско-романијске регије примјетан велики број држављана Саудијске Арабије.

- Не знам шта је разлог толиког доласка људи на наше подручје. Они на неки начин покушавају да нам наметну и своје обичаје, јер вјерске обреде врше гдје год стигну. Не бирају мјесто ни вријеме - казао је “Гласу” Нешић.

Савјет министара је прошле године у мају одбио приједлог Министарства спољних послова БиХ да се грађанима Саудијске Арабије привремено, док траје туристичка сезона, суспендују визе за улазак у БиХ. Одлука је одбијена јер за њу нису гласали министри из ХДЗ-а, а министар правде БиХ Јосип Грубеша тада је навео два разлога зашто није гласао за привремену суспензију виза за туристе из Саудијске Арабије.

- Првобитно је разлог везан за Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ. Други разлог је што ми не знамо ко долази, када долази, зашто долази, због чега им се укидају визе, које су то особе, да ли су то особе високоризичне, који је број, које су агенције. Никаквих ми података немамо. За нешто што није разјашњено не могу гласати - поручио је тада Грубеша.

Граница

Издавање виза на граници је дозвољено Граничној полицији БиХ кроз Закон о странцима, ако то захтијевају разлози безбједности, хуманитарни, те озбиљни професионални или лични разлози. Гранична полиција може издати визу за краткорочни боравак (виза Ц) за један улазак до 15 дана или аеродромску транзитну визу (виза А). Тако је лани на границама издато седам виза, а годину раније свега три.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана