Нова источна гасна интерконекција обезбједиће енергетску стабилност

Срна
Нова источна гасна интерконекција обезбједиће енергетску стабилност

САРАЈЕВО - Реализација пројекта нове источне гасне интерконекције обезбједиће енергетску стабилност и безбједност, изјавио је данас министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Кошарац је рекао да ће од нове источне гасне интерконекције корист имати не само грађани Републике Српске него и Федерације БиХ.

"Истакао бих чињеницу да ће реализација овог пројекта обезбиједити енергетску стабилност и безбједност у овом региону, као и да ћемо наставити да производимо електричну енергију за потребе нашег становништва и приведе", рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву послије сједнице Савјета министара.

Он је навео да је Савјет министара именовао и комисију за преговоре са Србијом, те да вјерује да ће према законом предвиђеном поступку ући у процес утврђивања елемената уговора и да ће се на крају потписати тај веома значајан споразум.

Кошарац је истакао и значај јужној гасне интерконекција, наводећи да институције у Федерацији БиХ нису у потпуности имплементирале све препоруке Европске енергетске заједнице када је у питању одређена законска рјешење.

Он је навео да је Савјет министара подржао јужну интерконекцију и задужио и сугерисао федералној Влади да пред Парламентом ФБиХ покрене поступак доношења одређених закона, појаснивши да је Република Српска имплементирала преузете обавезе од Енергетске заједнице и донијела законе о гасу и о обновљивим изворима енергије.

Поред великог степена сагласности, Кошарац каже да ће у Савјету министара увијек бити и отворних политичких питања, о некима ће се кроз усаглашавање доћи до рјешења, а о некима дефинитивно неће, попут НАТО интеграције и неких других.

"Сигурно је да ћемо улагати додатне напоре како би на адекватан начин прозивели политике око којих ће имати користи и Република Српска и ФБиХ, односно сви грађани БиХ", рекао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана