Никшић поздравља системско рјешење, противе се СДА, НЕС, ДФ

Срна
Никшић поздравља системско рјешење, противе се СДА, НЕС, ДФ

САРАЈЕВО - Лидер СДП-а Нермин Никшић поздравио је системско рјешење које је данас наметнуо Кристијан Шмит чиме је прекинуо блокаду избора извршне власти у Федерацији БиХ.

“Поздрављам системско, трајно рјешење које је наметнуо Шмит. Нажалост, све док је више домаћих политичара који су посвећени политиканству умјесто да радимо на изналажењу квалитетних рјешења, постоји потреба за интервенцијама. Ради се о рјешењу које су прижељкивале и јавно заговарале све добронамјерне политичке опције”, навео је Никшић.

Он сматра и да је увођење санкција за корупцију такође значајан искорак у позитивном смјеру, преносе федерални медији.

“Надам се да ће убудуће бити довољно мудрости међу домаћим политичким чинитељима да сами проналазимо рјешења за системске проблеме. Вријеме је да кренемо са радом и реформама, доста је било популизма и блокада. Нашим грађанима то дугујемо”, рекао је Никшић.

Из СДА су поручили како је Шмитова одлука скандалозна суспензија Устава Федерације БиХ и свих демократских начела, на шта нико нема право.

“Намјера да се из појединих амбасада и ОХР-а октроира неуставна Влада ФБиХ, при чему ће се у потпуности заобићи потпредсједник фБиХ из реда бошњачког народа и већинска воља Клуба Бошњака у Дому народа Парламента фБиХ, понижавајући је преседан, чије посљедице нико не може предвидјети”, кажу у СДА.

Посланици НЕС-а поручили су да неће подржати предложени састав Владе ФБиХ, који ће се већ сутра наћи у Представничком дому федералног Парламента.

У саопштењу ове странке наводе да је Шмит суспендовао Устав ФБиХ како би испунио жеље ХДЗ-а и увео “тројку” у власт.

Предсједник Странке за БиХ Семир Ефендић је рекао да је Шмитова одлука оно чега су се прибојавали и да она служи само за именовање владе коју су предложили ХДЗ и “тројка”.

Из Демократске фронте су нагласили да одбацују наметање Устава и окупационе власти, наводећи да се ради о бруталном нападу на уставни поредак.

Кристијан Шмит наметнуо је данас одлуку о именовању Владе ФБиХ и наложио да до сутра буде одржана сједница Представничког дома Парламента ФБиХ на чијем дневном реду треба да буде само потврђивање федералне Владе.

Представнички дом Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ одржаће сутра ванредну сједницу на чијем је дневном реду само именовање федералне Владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана