Није више судија у поступку против Додика: Да ли је на Стрику вршен притисак?

ГС
Није више судија у поступку против Додика: Да ли је на Стрику вршен притисак?

Суђење у поступку који се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика, умјесто судије Мирсада Стрике, преузела је судија Сена Узуновић. Функционери из Српске истичу да то није случајно.

Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ, изразила је данас сумњу да је на судију Мирсада Стрику, у поступку против предсједника Републике Српске вршен притисак, и да је он сам тражио да га разријеше.

Каже да су сви заједно напустили суђење зато што ово није суђење у којима би се требали бавити правом и правосуђем већ очигледно тешком политиком.

- Овдје је много нелогичности. Одбијен је захтјев за изузеће судије, а онда тај исти судија тражи да буде разријешен. Имам право да сумњам да је био под притиском да нешто уради што као правник није хтио да уради. Није хтио да пристане на нешто и онда је одлучио да се сјети да за пар мјесеци иду у пензију - изјавила је Цвијановићева.

Нечувено је да један судија нема објашњење зашто је промијењена оптужница и зашто није прилагођена, каже Цвијановићева.

„Да ли је реално да у једној правосудној институцији може да буде толико унитаризма, непрофесионалности. Ово је страшно, овдје се не може чекати никаква правда“, истакла је Цвијановићева.

Она сумња да је Сена Узановић, судија која је преузела овај предмет, добила налог да ради оно што претходни није хтио да ради. Каже да Додик и његов тим нису обавјештени да ће у Суд БиХ данас доћи нови судија, што је, додаје, такође нечувено.

„Имамо озбиљне сумње са оним што ради Суд БиХ. Мораћемо доносити одређене одлуке, ово нема везе са правом ни са правдом“, поручила је српски члан Предсједништва БиХ.

Претрес против Додика требало одложити

Професор Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић, коментарушићи именовање Сене Узуновић за новог судију у поступку против предсједника Српске, рекао је како није уобичајено да на претрес дође нови судија и да одмах води поступак.

- Уобичајено је да се претрес одложи и да се судија припреми, да се отклоне све дилеме које би постојале у вези промјене судије у том поступку - рекао је Поповић.

Прочитајте и:

Детаљи из биографије Сене Узуновић: СДА је стамбено збринуо

Вишковић: Сена Узуновић није извучена из бубња него у амбасади

Додик стигао у Суд БиХ

Вито Поповић објаснио зашто би претрес против Додика требало одложити

Вујичић: Додику од рочишта до рочишта мијењају правила

Пред Судом БиХ и данас подршка предсједнику Српске

Мирсад Стрика више не води поступак против Додика, познато ко је нови судија

Муса одустао од окупљања пред Судом БиХ

Кошарац најавио долазак пред Суд БиХ

Додик: Тражићу да ми се суди у кафани

Чубриловић: Не треба се освртати на наметнута рјешења са стране

Нови претрес: Додик иде у Суд БиХ, присталице Санина Мусе најавиле окупљање

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана