Нешић поручио Kомшићу да блокаде и уцјене неће проћи

Срна
Нешић поручио Kомшићу да блокаде и уцјене неће проћи

САРАЈЕВО- Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић поручио члану Предсједништва БиХ Жељку Комшићу да уцјене неће проћи и да његова најава блокаде склапања међународних споразума о изградњи источне и јужне гасне интерконекције никоме у БиХ неће ништа добро донијети.

"Пажљиво сам прочитао и погледао Ваше јучерашње изјаве у којима најављујете блокаду склапања међународних споразума о изградњи источне и јужне гасне интерконекције и језиком уцјена своју сагласност условљавате доношењем закона о гасу на нивоу БиХ. Прије свега, требало би да знате да уцјене у овој земљи никада никоме ништа нису донијеле, него да се до рјешења долази разговорима и компромисима", истакао је Нешићу у отвореном писму Комшићу.

Нешић је подсјетио да је Комшић био и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и упитао га зашто тада није "прогурао закон када је то тако једноставно".

"Зашто осам година ништа нисте радили да се то питање ријеши? Куда би ова земља отишла и какве би посљедице по грађане биле када бисмо и ми сада узвратили Вашим језиком уцјена и испоставили свој списак захтјева да бисмо дали сагласност за пројекте у Федерацији БиХ?", пита Нешић.

Он наглашава да одговорна власт, не само да не би блокирала почетак пројекта за чију реализацију треба можда и деценија, него би већ правила план како да грађанима и привреди помогне и субвенционише прелазак на чисте енергенте који ће смањити загађење околине и омогућити да и зими дјеца удишу чист ваздух.

"Знате ли колико година треба да се изгради гасоводна мрежа и да гасификујемо цијелу земљу, и колико ће дјеце још обољети због загађења? Да ли Вас је брига што нам свако треће дјете има астму због загађења? Смета Вам руски гас из Турског тока, али Вам смета и азербејџански из Трансјадранског тока. Шта Ви предлажете? Како да заобиђемо комшије и којим путем да добијемо гас са Аљаске или из Катара и Ирана?", пита Нешић.

Он је додао да би волио да Комшић презентује бар један доказ о фамозном руском утицају преко гаса.

"Не видим да су Сарајлије постале русофили због руског гаса на који се грију, а који сте Ви, претпостављам, искључили у свом стану!? Знате ли, уосталом, и да Јадранско-јонским гасоводом протиче гас из азербејџанских гасних поља чији је сувласник руска компанија? Како то да оба гаса ваљају земљама ЕУ, али не ваљају Вама?", истакао је Нешић.

Он је нагласио да грађани БиХ нису наивни.

"Зна се ко профитира изостанком гасификације и за кога радите. Профитирају спонзори партије чији сте трабант који су само за ову сезону згрнули милионе на превисоким цијенама пелета. Штитите Ви, господине Комшићу произвођаче пелета, а не грађане БиХ, и то је једина истина! Нека Вам је на част!", поручио је Нешић и додао да се диви Комшићевој пророчкој способности да и за десет година у политици и власти види лидере СНСД-а Милорада Додика и ХДЗ-а Драгана Човића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана