Непарна година прилика за анализе и консолидацију редова: Нема мира ни кад нема избора

Дарко Момић
Непарна година прилика за анализе и консолидацију редова: Нема мира ни кад нема избора

БАЊАЛУКА - Унутарстраначке активности у неизборним годинама своде се на сумирање и анализу изборних резултата и спровођење избора у локалним страначким организацијама које нису направиле задовољавајући резултат на изборима. И у овој неизборној години у Српској ништа се у вези с тим питањем не мијења.

У Социјалистичкој партији се послије локалних избора по правилу одржавају редовни унутарстраначки избори који би требало да буду завршени до краја новембра, а ове године би избори требало да буду спроведени и у најјачој владајућој странци СНСД-у, као и у редовима дојучерашњих партнера ове двије странке, ДНС-у. Када је ријеч о осталим странкама, углавном се консолидују редови и врше организационе и кадровске припреме за опште изборе који треба да буду одржани наредне године.

Члан Предсједништва СДС-а Недељко Гламочак каже да је у току консолидација по појединим општинским и градским одборима странке.

- У локалним заједницама у којима странка није постигла задовољавајући резултат, повјереништва припремају ванредне унутарстраначке изборе. Они треба да буду завршени до краја овог мјесеца, али због епидемиолошке ситуације је могуће да то буде и продужено - каже Гламочак, додајући да су то основне активности унутар странке у овом периоду.

Члан Главног одбора СНСД-а Срђан Мазалица каже да у овој странци раде на ревизији чланства, истичући да је то и неки главни посао на нивоу партије.

- Активности зависе од резултата на прошлогодишњим локалним изборима, али у свим одборима се обилази терен и страначки активисти. Пракса је да се послије локалних избора иде на унутарстраначке изборе како би организационо и кадровски јачи и спремнији дочекали сљедећи изборни циклус - каже Мазалица.

И генерални секретар ДЕМОС-а Боран Босанчић каже да су у овој партији акценат ставили на организационо јачање.

- Распуштени су сви одбори који нису освојили одборнички мандат. Формирају се повјереништва и траже нови активисти, радимо на медијском позиционирању, а одређен акценат смо ставили и на рад на друштвеним мрежама - каже Босанчић.

Предсједник Извршног одбора Социјалистичке партије Слободан Протић каже да су у СП-у расписани редовни унутарстраначки избори.

- Ријеч је о редовним унутарстраначким изборима који би требало да буду завршени 9. Конгресом СП-а у другој половини новембра. Поред тога, недавно је формирана Политичка академија СП-а која треба додатно да осавремени рад партије. У суштини, ући ћемо преспремни у идућу годину - каже Протић.

Потпредсједник ДНС-а Радислав Јовичић каже да у овој странци никада нису били активнији када је у питању унутарстраначки рад.

- Ми смо обишли све регионалне и огроман број локалних одбора. У петак би на страначком Колегијуму требало да сумирамо све оно што смо чули и донесемо смјернице за даљи рад - каже Јовичић.

Он додаје да су у току унутарстраначки избори који би требало да буду окончани у јулу на изборној скупштини ДНС-а.

Локални одбори

Портпарол ПДП-а Ања Петровић каже да се и ове године као након сваких избора ради квалитативна и квантитативна анализа резултата.

- Неизборна година је прилика да се руководство странке више посвети локалним одборима, па су протеклих мјесеци предсједник, почасни предсједник и потпредсједници обишли већину општинских и градских одбора - каже Петровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана