На путу ка ЕУ БиХ има само вољу

Ведрана Кулага Симић
На путу ка ЕУ БиХ има само вољу

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Лидери западног Балкана и чланица ЕУ сутра ће у Словенији отворити нову рунду разговора о проширењу Уније, а у БиХ преовладава став да, осим воље за придруживање, у овом моменту немамо ништа конкретније да предочимо европским представницима.

Европска комисија предочила је домаћим лидерима прије готово двије и по године листу задатака које треба да спроведу у дјело како би добили статус кандидата, али упркос повременим оптимистичним корацима, након што су договорени те спроведени избори у Мостару, ништа друго није до краја урађено. Словенија, која је домаћин самита, објелоданила је крајем прошле седмице идеју о брзом прикључивању земаља овог региона у ЕУ, односно да процес буде завршен до 2030. године.

Предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције Парламента БиХ Лазар Продановић оцијенио је за “Глас Српске” да БиХ у овом моменту нема ничим новим да се похвали ни када је ријеч о европском путу.

- Одређени закони са листе приоритета су у парламентарној процедури, а осим тога можемо само рећи да и даље имамо вољу да будемо дио ЕУ и то је то - рекао је Продановић и додао да су пољски званичници јуче нагласили у Парламенту БиХ да је та земља спремна да организује скуп у Варшави, гдје би причали о будућности Европе и западног Балкана.

Предсједник Европског покрета у БиХ Предраг Праштало казао је за “Глас” да ни они нису задовољни понашањем домаћих лидера, али ни из Брисела.

- Све стране би требало да буду конкретније, односно да пређу са ријечи на дјела. Сигуран сам да ће Словенија наставити да лобира за БиХ - истакао је Праштало.

Кључни датуми

* јул 2008.

Потписан Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП)

* јун 2015.

ССП ступио на снагу

* фебруар 2016.

БиХ поднијела захтјев за чланство

* децембар 2016.

ЕК послала упитник БиХ

* фебруар 2018.

БиХ доставила одговоре на упитник

* мај 2019.

ЕК објавила мишљење о захтјеву за чланство

Социолог и политичар Миро Лазовић истакао је за федералне медије да би БиХ могла постати чланица ЕУ до 2030. године те да је требало давно да добије кандидатски статус. Очекује да ће овај самит ЕУ о западном Балкану резултирати конкретним опредјељењем ЕУ, односно конкретним датумима у којима земље западног региона, па и БиХ, треба да уђу у ЕУ.

- Добро је да је Словенија инсистирала да се јасно одреди датум конкретног уласка земаља у европску заједницу до краја 2030. Ако не буде жестоких опструкција у БиХ, очекујем да ће се то десити - каже Лазовић.

О европском путу БиХ у вријеме сложене политичке ситуације недавно је за “Глас” говорио предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија пред долазак предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен у БиХ. Тада је истакао да су направљене добре ствари, али да је сада процес блокиран у Парламенту БиХ, наводећи и да Европа често постави занимљиве услове, а да се БиХ запетља у њиховом остваривању.

Европска комисија је у мају 2019. дала позитивно мишљење о захтјеву БиХ за добијање кандидатског статуса за чланство, а одлуку о давању статуса кандидата треба да донесу земље чланице. У мишљењу је дато 14 услова који треба да буду спроведени у дјело, а посљедњих мјесеци у први план су истицане измјене закона о јавним набавкама, сукобу интереса те Високом судском и тужилачком савјету БиХ. На ту листу касније су додате и измјене Изборног закона како би била избрисана дискриминација те спроведене пресуде Европског суда за људска права. Посљедње проширење ЕУ било је 2013. године, када је Хрватска постала дио европске породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана