Мишић: Послодавци кукају за јефтином радном снагом

Срна
Мишић: Послодавци кукају за јефтином радном снагом

БАЊАЛУКА - Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић оцијенила је поводом Међународног празника рада - 1. маја да је положај радника у Српској изузетно тежак, оптерећен некоректним односом значајног броја послодаваца када је ријеч о зарадама и условима на раду, због чега напуштају ове просторе и траже мјесто гдје могу да пристојно живе од свог рада.

- Послодавци неће, не желе и немају слуха да разумију да њиховог профита и капитала нема без радника и то, прије свега, домаћих радника. Њихова кукњава да недостаје радне снаге није истинита, они кукају за јефтином радном снагом - констатовала је Мишићева.

Мишићева је навела да је у Српској пријављено више од четири милијарде КМ остварене добити прошле године, али тврди да исто толико има добити која није пријављена, односно остварена је у сивој зони.

- Са друге стране, радници имају плату од које не могу пристојно да живе. Око 62 одсто радника у Републици Српској не може да добаци до просјечне плате која је ниска и износи 1.258 КМ. То су радници који раде у реалном сектору и зарадили су те четири милијарде КМ добити послодавцима, а живјели су од плате која не може покрити дио потрошачке корпе - рекла је Мишићева.

Према њеним ријечима, синдикат води тешку битку са социјалним партнерима када је ријеч о побољшању положаја радника у Српској.

- У прошлој години смо неколико пута у преговорима са Владом Републике Српске успјели да повећамо најнижу и остале плате, али све је то мало, знајући да је инфлација прогутала та повећања и на граници смо да очувамо куповну моћ радника - истакла је Мишићева.

Она је нагласила да је пословање у сивој зони и исплата плата у ковертама горући проблем са којим се суочавају скоро све земље, али је веома изражен у БиХ.

Мишићева је додала да би обрачунавање Владе Српске са сивом зоном резултирало смањењем пљачке буџета, фондова и радника.

Она је додала да је Савез синдиката предложио нови систем плата који би могао ојачати фондове и куповну моћ радника, а за шта су добили подршку премијера и министара чији су ресори наслоњени директно или индиректно на реални сектор, те су о томе упознали и предсједника Републике.

- Ријеч је о утврђивању износа најнижих плата према стручним спремама, од неквалификованих радника до високе стручне спреме, то су коефицијенти који се множе износом најниже плате - навела је Мишићева.

Она је појаснила да би то значило да се плата која се налази у ковертама стави у легалне токове, а то реално и законито исказано повећање плата послодавце не би коштало много, јер за свако повећање плата у складу са законом послодавац плаћа једну четвртину пореза и доприноса.

- Истраживања су показала да је то добар модел који се може примијенити и донио би важан преокрет у уређењу система плата у Српској, легално исплаћене веће плате радницима у реалном сектору, више пара на приходовној страни буџета а што значи и више пара за фондове и социјална издвајања - истакла је Мишићева.

Она је навела да је за реализацију тога неопходно да Влада Српске позове послодавце на разговор и да се потпише општи колективни уговор.

Мишићева је убијеђена да би такав модел био мотив и за раднике да буду продуктивнији.

Она је најавила да ће Савез синдиката традиционално на 1. мај - Међународни празник рада одржати протестоно окупљање, а претходно ће угостити министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијела Егића којег ће још једном упознати са својим захтјевима.

У оквиру Савеза синдиката Републике Српске дјелује 15 гранских синдиката, који укупно имају више од 105.000 чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана