Министарско “да” кратког вијека

Маријана Миљић Бјеловук
Министарско “да” кратког вијека

БАЊАЛУКА - Одлуке донесене на најпродуктивнијој сједници Савјета министара БиХ у историји те институције, како су је оцијенили поједини министри, нису опстале ни 24 сата, јер је већ најављено да ће оне пасти и неће бити усвојене у даљој процедури.

Наиме Савјет министара је у четвртак утврдио Нацрт закона о спољним пословима БиХ, а предсједник Српске Милорад Додик је већ сутрадан изјавио да тај акт неће бити усвојен у Парламенту БиХ.

- У том погледу нацрт ништа не значи. Неће проћи ни споразум који предвиђа слободно кретање на западном Балкану. Што би српски представници у БиХ давали сагласност да Шиптари долазе у Сарајево и овдје се слободно крећу, док с друге стране гдје год могу на међународној и регионалној сцени клевећу Српску и лоше о њој причају? - упитао је Додик.

По свему судећи исти сценарио ће доживјети и нова источна интерконекција на правцу Србија - БиХ, преко Бијељине до Бањалуке, Приједора и Новог Града, јер су хрватски и бошњачки чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Денис Бећировић најавили да неће подржати те пројекте све док не буде усвојен закон о гасу на нивоу БиХ.

- Нова источна гасна интерконекција није најважнија ствар за РС, али већ 15 година бошњачки представници тенденциозно руше овај пројекат - навео је Додик.

Нагласио је и да му је жао што у четвртак није био у прилици да комуницира са члановима Савјета министара те додао да сигурно не би гласали за неке одлуке, јер је, како је навео, очигледно да муслимани покушавају да условљавањем добијају неке ствари.

- Али, ништа није још завршено - као што није завршена интерконекција, нису ни неке друге одлуке које су донесене - поручио је Додик.

Истог става је и премијер Српске Радован Вишковић, који је увјерен да ће пројекат источне гасне интерконекције бити блокиран.

- Не живим у сновима да ће Комшић и Бећировић промијенити став - рекао је Вишковић.

Огласио се и министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић, који је позвао Бећировића и Комшића да одустану од најављене блокаде одлуке Савјета министара о верификовању источне и јужне гасне конекције, јер би то било штетно за све грађане у БиХ.

- Пројекти гасификације не могу бити условљени било чијом политичком одлуком. Ако Бећировић и Комшић блокирају одлуку, то значи да су они опредијељени за политику спречавања бржег раста и развоја и побољшања квалитета живота грађана у Српској и ФБиХ - рекао је Ђокић.

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја рекао је да је на сцени у БиХ уобичајена ситуација када је ријеч о питању доношења важних одлука.

- О крупним стварима нема сагласности, посебно о спољним пословима. Закон о спољним пословима де факто не постоји, јер је онај из 1993. године у потпуности неприхватљив. БиХ без тих неких закона и договора о енергетским пројектима нема будућност - рекао је “Гласу Српске” Шолаја.

Нагласио је да је евидентно да ће домаћи политичари наставити са условљавањем једни других.

- То траје годинама и настављају у том правцу. Треба један висок ниво договора и сагласности да би пројекти и закони у институцијама БиХ добијали зелено свјетло - закључио је Шолаја.

Губици

Милорад Додик рекао је да су губици велики због немогућности реализације гасовода.

- Нисмо изградили двије електране, јер нема гасовода, то говори колико смо изгубили само у прошлој години када је енормно отишла цијена струје на европском тржишту. БиХ нама само прави штету, та штета је не само у погледу финансија, него и у погледу повјерења да овдје може било шта да се ради - истакао је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана