Милимир Вујадиновић, посланик у Народној скупштини Републике Србије, за “Глас”: Милашиновић Мартиновић понизила своју земљу

Ведрана Кулага Симић
Милимир Вујадиновић, посланик у Народној скупштини Републике Србије, за “Глас”: Милашиновић Мартиновић понизила своју земљу

Нема, просто, те тежине речи која се може упоредити са поступком заменика амбасадора БиХ у Савету Европе Тање Милашиновић Мартиновић. Она је први Србин или Српкиња као и држављанин Србије који је у међународним организацијама када је ријеч о питању Косова и Метохије гласао против сопствене земље. Није баш славан начин да се уђе у историју.

Поручио је то у интервјуу за “Глас Српске” посланик у Народној скупштини Републике Србије Милимир Вујадиновић (СНС), који је затражио да тамошње Тужилаштво покрене истрагу против Милашиновић Мартиновић јер је била уздржана приликом недавног гласања за пријем самопроглашеног Косова у Савјет Европе, иако није било сагласности унутар институција БиХ у вези са тим гласањем.

Вујадиновић је, с друге стране, објелоданио да је Милашиновић Мартиновић Српкиња, Београђанка са пребивалиштем у општини Савски венац те сматра да је због тога, као држављанка Србије, прекршила Устав и законе те земље због начина гласања.

- Важно је како је то доживео сваки Србин или грађанин Србије на Балкану, а у оквиру тога најважније како су то доживели људи на КиМ, они који данас тамо живе као једини гетоизовани народ у Европи? Како су то доживеле породице погинулих војника и цивила на КиМ које су убијали шиптарски терористи, породице погинулих у НАТО агресији широм Србије? Питање је како је то доживела мајка Тибора Церне, једног од симбола одбране КиМ, који је свесно дао живот, изговарајући ону чувену реченицу: “За ову земљу вреди умрети”, а све с циљем да би помогао у откривању снајперисте који је немилосрдно убијао српске војнике, његове саборце у борбама на КиМ. Питање је како је то доживео српски народ и грађани Србије у целини. Мислим да је ретко ко то могао доживети другачије од начина на који сам то ја доживео, али и скоро читав српски народ на Балкану па на крају и велика већина осталих држављана и грађана Србије - поручио је Вујадиновић.

ГЛАС: У првој реакцији сте рекли да је “извјесна госпођа пљунула на сваку жртву Косова, на јунаке са Кошара и све који су бранили јужну српску покрајину”. То су јаке ријечи.

ВУЈАДИНОВИЋ: Ништа су моје или било чије речи и немају ту јачину да опишу жртву коју је овај народ поднео кроз најтежа времена и коју још подноси да уједињен око српског председника сачува наш народ на КиМ. Међутим додао бих да је тешко и то да такав став, званично, долази из БиХ из које небројено пута чујемо захтеве за званичну и незваничну потврду њене територијалне целовитости.

ГЛАС: Очекујете ли да ће заиста бити покренута истрага?

ВУЈАДИНОВИЋ: То је ствар о којој ће одлучивати тужилаштво. Наше је да се на сваком кораку, пратећи политику српског председника, боримо за Србију и српски народ, у оквиру својих надлежности. Важна је и морална осуда таквог поступка, јер је врхунско лицемерје, кога се сваки пристојан човек гади, користити све бенефите, за себе и породицу, које пружа српско држављанство, а с друге стране отворено на најважнијим светским адресама радити против сопствене државе. Нека то као подсетник служи свима онима који су спремни на такве и сличне поступке, да никада нећемо скрштених руку гледати урушавање и понижавање Србије, ма од кога оно долазило и да ћемо се свим силама борити да сачувамо и поштујемо жртву коју су наши преци плаћали за опстанак и Србије и нашег народа на Балкану, али и да сачувамо резултат мукотрпног рада на очувању резултата које смо постигли у задњој деценији који се тичу озбиљног политичког, привредног, војног и сваког другог успона Србије.

ГЛАС: Из Српске поручују, а то поткрепљују и доказима, да је члан Предсједништва БиХ из реда српског народа Жељка Цвијановић тражила да у Савјету Европе буде гласано против. Да ли је то и била једина опција, с обзиром на то да БиХ није признала Косово?

ВУЈАДИНОВИЋ: Несумњиво је да је српски народ у Републици Српској и у Србији јединствен у вези са борбом за очување Косова и Метохије у саставу Србије, али често непринципијелни ставови од дела политичке номенклатуре из ФБиХ и непоштовање целовитости Србије су у добром делу узрок оваквих ствари. Међутим то ничим не оправдава поступак српске држављанке, која је гласала тако како је гласала, тим пре ако је имала јасне инструкције предсједавајуће. Ми овде о њеном поступку говоримо највише из угла обавезе, како правне, тако и моралне, коју има као српска држављанка као и евентуалним консеквенцама и санкцијама које произилазе из тог поступка.

Регионални односи

ГЛАС: Оштро је одреаговао и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, поручивши да ће Србија другачије гледати на БиХ и њен територијални интегритет. Колико ће ово пољуљати односе у региону?

ВУЈАДИНОВИЋ: Председник Александар Вучић има карактер државника као мало ко данас у региону. И поред свега јасно је рекао да ниједну одлуку нећемо донети на пречац и да ће се српска држава у наредним недељама определити за стратегије којима ће се водити, а у вези са регионалним односима уз јасно поштовање или принципа међународног права или реципроцитета. Што се тиче регионалних односа, Србија их ни до сада није нарушавала те су она и српски председник били ослонац стабилности и мира у региону. И овај став, који је изрекао, је очигледно на путу очувања стабилности у региону, уз јасно чување интереса Србије и српског народа на Балкану уопште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана