Миле Бјелајац из Института за новију историју Србије за “Глас”: “Српски свијет” не угрожава комшије

Вељко Зељковић
Миле Бјелајац из Института за новију историју Србије за “Глас”: “Српски свијет” не угрожава комшије

БАЊАЛУКА - Поједине политичке елите из региона и даље покушавају на све начине кроз вјештачки наметнуту србофобију да наставе са даљим сатанизовањем српског народа, а поготово у Републици Српској, те да спријече било какво његово духовно и културно уједињење са матицом Србијом.

Каже ово за “Глас Српске” Миле Бјелајац, из Института за новију историју Србије, анализирајући баук који су поједини политичари из Подгорице, Сарајева и Загреба направили од синтагме “српски свијет”, а која нема никакве политичке конотације, већ се прије свега односи само на очување идентитета српског народа на просторима некадашње Југославије.      

Покушаји стварања те националне кохезије, означене кроз поменути синтагму, од изградње “свесрпског светилишта” у Доњој Градини, одлуке да 15. септембар буде Дан српског јединства, слободе и националне заставе, до усвајања Закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма у Србији и Српској, наишли су на осуду код оних који, према ријечима Бјелајца, већ више од 30 година покушавају сатанизовати српски народ двоструким стандардима.

- Сваки потез српских власти покушава се окарактерисати као великосрпски пројекат, што је постало фрустрирајуће. Ради се о флоскули коју је својевремено осмислила Аустроугарска када се желела обрачунати са Србијом. Од тада па до данас сви шовинисти користе ту фразу. Српском народу се константно покушава наметнути та стигма, па је тако и безазлена синтагма “српски свет” свесно злоупотребљена. Те исте, који то раде, питам како им, рецимо, није споран Дан албанске заставе, који се празнује на Косову, у Албанији и Северној Македонији, па и широм дијаспоре. Када Срби то ураде, онда је то хегемонизам, али не и када други то раде. Смета им и када се Срби у Црној Гори успротиве протеривању њиховог етноса и систематском уништавању српског идентитета. Све то има везе са прављењем неких других нација. А ти који то покушавају урадити, то једино могу уколико уклоне и последње копче које повезују српски народ, а то су духовност, традиција и језик. Када то учине, неће више бити Срба у БиХ и Црној Гори. Али верујем да до тога неће доћи, јер се српски народ пробудио - истакао је Бјелајац.

Ни Српска православна црква се, како каже, није случајно нашла на удару ових србофоба, јер је она једна од тих битних копчи у очувању српског идентитета, традиције и културе.

- Зашто би се српски народ стидео свог идентитета, а што му се стално намеће као нешто срамно. Што би рекао патријарх Порфирије, не треба да се бојимо онога што јесмо. И треба да наставимо да се боримо за културно и духовно јединство и идентитет. То никога не може угрозити. Комшије и други народи морају то да схвате, али и да науче да нас поштују као људе, хришћане, православце и Србе - поручио је Бјелајац.

Војвођанска нација

Према ријечима Бјелајца, тренутно на балканској сцени можемо видјети и покушај стварања четврте нације - “војвођанске” из српског корпуса.

- Мислим да више нисмо толико наивни и да до тога неће доћи. Те исте снаге су још 1991. године тражиле од британског дипломате лорда Питера Карингтона да призна независност Војводине, али је међународна комисија истакла да нема мандат да решава српско-српске ствари - додао је Бјелајац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана