Мигранте депортују чартер летовима

Ведрана Кулага Симић
Мигранте депортују чартер летовима

САРАЈЕВО - Иако је мигрантски талас готово у потпуности спласнуо на територији БиХ, надлежни остају у пуном стању приправности како се већ виђени проблеми не би вратили на сцену, а један од задатака јесте потписивање споразума о реадмисији са што више земаља из којих је у протеклом периоду евидентирано највише илегалних избјеглица.

БиХ је мјесецима, а нарочито до избијања пандемије вируса корона, била изложена јаком притиску миграната који су, бјежећи из земаља на Далеком истоку и других, њену територију користили као једну од кључних рута ка свом циљу, односно тлу ЕУ.

Надлежни подвлаче да је сад ситуација под пуном контролом и да илегалних миграната има далеко мање, али и да нема мјеста за опуштање те у складу са тим и кроје стратешке документе за наредни период.

Дио детаља је објелодањен у плану рада Министарства безбједности БиХ од 2023. до 2025. године који је упућен у фазу консултација на заједничком нивоу власти, након чега иде у даљу процедуру усвајање. У том документу је истакнуто да незаконите миграције, њихови трендови и попратне појаве, остају у фокусу министарства, подсјећајући да је БиХ на европској мапи миграција требало да буде транзитна држава, али је усљед затварања граница већине европских држава, постала присилно, привремено, склониште за многе мигранте.

У тим околностима, поред смјештаја и осигурања елементарних животних услова, требало је утврдити тачан број економских миграната, да би била покренута процедура њиховог добровољног повратка у матичне државе, а од почетка мигрантске је, према тврдњама надлежних у Министарству, циљ био јачање партнерских односа са државама које су извор миграција.

Дипломатским каналима се стално провјерава спремност држава које би са БиХ закључиле споразуме о реадмисији лица која бораве без дозволе, а у ресору истичу да су у питању Авганистан, Ирак, Иран, Бангладеш, Мароко, Алжир, Египат, Индија, Тунис, Палестина, Либија, Еритреја, Сомалија и Јемен.

- У моменту добијања позитивног одговора министарство ће покренути иницијативу за закључивање споразума о реадмисији са сваком државом. Прва на листи држава са којом је потписан такав споразум је Пакистан, јер Пакистанци чине скоро четвртину регистрованих илегалних миграната те ће то, омогућити процедуру њиховог повратка у матичну државу. Упоредо с тим достављени су нацрти споразума и пратећих протокола о реадмисији Мароку, Египту, Бангладешу, а у наредном периоду очекује се потписивање споразума о реадмисији лица која бораве без дозволе са Либаном - пише у документу Министарства безбједности одакле наводе да је већ побољшана контрола кретања миграната на простору БиХ и надзор источне границе.

Представник Министарства безбједности Саша Кецман рекао је да је у прихватним центрима мање од 2.000 миграната те изван њих, према процјенама, од 300 до 500.

- Организоваћемо и посјету Пакистану гдје ћемо тамо настојати интензивирати спровођење споразума о реадмисији који имамо са том земљом. Организоваћемо и неколико чартер летова према Пакистану, Мароку и Бангладешу како бисмо депортовали мигранте. Имамо и назнаке да би могао бити обезбијеђен новац од донатора за те чартер летове. Настојимо да све то испоштујемо - рекао је “Гласу Српске” Кецман.

Идентитет

Један од већих проблема са којима се суочавају у домаћим службама, од почетка кризе је то што готово 99 одсто миграната нема идентификациона документа због чега је знатно отежана њихова идентификација. На то су у неколико наврата упозоравали из Граничне полиције и Службе за послове са странцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана