Mеморијални центри јасеновачким жртвама - дуг према прецима

Срна
Mеморијални центри јасеновачким жртвама - дуг према прецима

БЕОГРАД - Историчар Александар Раковић оцијенио је да градња меморијалних центара посвећених јасеновачким жртвама, коју ће заједнички реализовати Србија и Република Српска, представља дуг према прецима који су страдали због тога што су били Срби православне вјере и што су писали ћирилицом.

Раковић је указао да ће садашње генерације Срба његовати сјећање које ће преносити будућим покољењима да не забораве шта се дешавало прецима у Првом и Другом свјетском рату и другим сукобима. Он је навео да сваки озбиљан народ његује сећање на жртве својих предака.

- Жао ми је што до реализације овог циља није дошло раније, али никад није касно. Зато подржавам одлуке Србије и Републике Српске да се приступи изградњи спомен-места у Београду и Доњој Градини - изјавио је Раковић.

Одговарајући на питање како ће градња два меморијална центра посвећена жртвама Независне Државе Хрватске утицати на ревизионисте у региону који умањују размјере злочина у Јасеновцу и број страдалих, Раковић је оцијенио да онима који су злонамјерни када је у питању српско страдање спомен-мјесто у Доњој Градини и Београду неће значити много.

- Овај пројекат превасходно значи сећање на српско страдање и пружиће сазнање и информације добронамернима о томе шта се дешавало, док ће злонамерни и даље да релативизују и минимизују српске жртве. Међутим, наша аргументација према непристрасној и научној стручној јавности биће убедљивија када добијемо те меморијалне комплексе - објаснио је Раковић.

Он је подсјетио да су подаци о страдању Срба, Јевреја и Рома добро познате у науци, али да су злонамјерни у политичком контексту злоупотребљавали и Јасеновац и остала мјеста страдања српског народа.

- Они су то злоупотребљавали за своје политичке интересе, а посебно Хрвати. Зато ти меморијални комплекси треба да служе као потврда страдања стручној јавности, научној јавности и свима који су добронамерни. Што се ових недобронамерних тиче, њихова перцепција се овим неће променити - навео је Раковић.

Према његовој оцјени, чак може да се догоди и да они отварање меморијалних центара у Доњој Градини и у Београду схвате као некакво “бацање рукавице у лице” и да наставе са том својом праксом ревизионизма, односно фалсификовања.

- Према томе, само отварање меморијалних комплекса је суштински битно, али се напори који треба да служе за осветљавање тих догађаја настављају и наставиће се и током читавог 21. века - истакао је Раковић.

Влада Србије у четвртак, 27. априла, усвојила је закључак којим је одлучено да заједно са Републиком Српском изгради два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама.

Предложено је да се меморијални центри изграде у Доњој Градини, као мјесту страдања на којем су спровођење егзекуције, злостављање заточеника и заробљеника логора Јасеновац, и у Београду као главном граду Србије, чиме би се обезбиједило трајно сјећање на жртве геноцида и страдање у Другом свјетском рату, саопштено је након сједнице Владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана