Линта: Хрватско правосуђе селективно, нико није осуђен за стријељање официра и војника у Бјеловару

ГС
Линта: Хрватско правосуђе селективно, нико није осуђен за стријељање официра и војника у Бјеловару

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта указао је, поводом 33 године од херојске погибије мајора Милана Тепића и војника Стојадина Мирковића, да у Хрватској нико није осуђен због стријељања три официра и шест војника који су се предали након заузимања касарне у Бјеловару 29. септембра 1991. године, као и у многим другим случајевима.

Линта је нагласио да је то један од многих доказа да је хрватско правосуђе селективно и у функцији хрватске државне политике.

- Наша је дужност да се стално сјећамо херојског чина мајора Милана Тепића и војника Стојадина Мирковића. Данас су се навршиле 33 године од њихове херојске погибије - подсјетио је Линта у саопштењу.

Он је нагласио да је мајор Тепић, родом из Козарске Дубице, држао до заклетве да ће бранити државу и њен територијалн интегритет и да ће за њу и живот дати, као и да је са мајором Тепићем страдао и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић из околине Ваљева који, упркос његовој наредби, није хтио да се преда.

- Центар збивања херојске погибије мајора Тепића и војника Мирковића била је касарна "Божидар Аџија" у Бјеловару у чијој се непосредној близини налазило војно складиште "Беденик". Мајор Тепић није дозволио да хрватске паравојне снаге преузму складиште оружја и експлозива у бјеловарској касарни - подсјетио је Линта.

Оње додао да је мајор Тепић погинуо 29. септембра 1991. године након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике и српски народ.

- Народни херој Мајор Тепић је, заједно са војником Мрковићем, свјесно жртвовао свој живот за вјерност сопственој отаџбини и за част и слободу српског народа који је нападнут од проусташког режима Фрање Туђмана. Нека му је вјечна слава и хвала што је показао надљудску храброст и витештво - истакао је Линта.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана