Лајчак: Није реално да буду снижени критеријуми за пријем БиХ У ЕУ

Срна
Лајчак: Није реално да буду снижени критеријуми за пријем БиХ У ЕУ

САРАЈЕВО - Специјални представник ЕУ за западни Балкан Мирослав Лајчак изјавио је да није реално да буду снижени критеријуми за пријем БиХ у ЕУ, истичући да чланство у Унији није само политичка већ и одлука која се заснива на испуњавању неких стандарда.

-Видим рјешење у томе да БиХ и друге земље које претендују на чланство буду све више присутне у ЕУ, премда не би учествовале у доношењу одлука. Да буду присутне у разговорима и да сви буду навикнути на њихову присутност, те да се отвара заједничко тржиште ЕУ - рекао је Лајчак и оцијенио да би се тиме све земље кандидати де факто уводиле у европски простор.

Коментаришући идеју "Отвореног Балкана" Лајчак је рекао да је све што долази изворно из региона добро.

-Важно је да је инклузивно, да не искључује никога из тог процеса и да води према ЕУ, да се гради на европским вриједностима - истакао је Лајчак и констатовао да се до сада више прича о томе него што се виде резултати.

Лајчак, који је био високи представник у БиХ, изразио је жаљење што се након 27 година од рата користе бонска овлаштења.

-Свима нам треба бити заједнички циљ да бонска овлаштења буду непотребна - рекао је Лајчак за данашњи загребачки "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Лајчак, који је специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, сматра да је превише времена у прошлој години потрошено на рјешавање криза у јужној српској покрајини.

-Предложили смо тај план за који сматрамо да је најбоље рјешење у датом тренутку и који даје пуно одговора, поштујући позицију обје стране. Ушли смо у то и сад је кључна ријеч испуњавање - рекао је Лајчак.

Он је изразио увјерење да су и предсједник Србије Александар Вучић и премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти спремни да ураде свој дио посла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана