Лајчак: Није право вријеме да се отвори мост преко Ибра

Г.С.
Лајчак: Није право вријеме да се отвори мост преко Ибра

АТИНА - Није право вријеме да се главни мост у Косовској Митровици преко ријеке Ибар пусти у саобраћај, саопштио је специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак на “Делфи форуму” у ​​Грчкој.

Реагујучи на захтјев Скупштине општине Сјеверна Митровица да се поново у саобраћај пусти мост који спаја сјеверни дио Митровице са јужним, он је упозорио да би то могло да изазове још једну кризу.

Навео је да атмосфера “очигледно није добра за то” и да се ''црвене линије морају поштовати'', преноси портал Репортери.

Лајчак је поручио и да је договор из Охрида права платформа и “двострука побједа” јер, како је рекао, има много користи за обје стране.

Одборници Скупштине општине сјеверног дијела Косовске Митровице донијели су одлуку да се пошаље “захтјев о омогућавању слободе кретања за аутомобиле на главном мосту на Ибру”.

Иницијатива да се отвори митровачки главни мост захјтев је одборнице из партије Покрета Самоопредељење Аиде Ферати, која је истакла да захтјев треба прослиједити Косовској полицији, Кејфору, Еулексу и осталим међународним организацијама и надлежним органима.

Након што су Срби напустили све приштинске институције новембра прошле године,  одборници Српске листе у Сјеверној Митровици, замијењени су  Албанцима и Бошњацима, који су били следећи на листи са највише освојених гласова.

Отварање главног моста на Ибру је дио дијалога између Београда и Приштине, а да ће се саобраћај преко њега одвијати несметано, најавио је још 2020. године тадашњи градоначелник Јужног дијела Косовске Митровице Агим Бахтири. 

Између јужног и сјеверног дијела Косовске Митровице постоји неколико мостова који су функционални и саобраћај се преко њих одвија потпуно нормално.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана