Кристијан Шмит наметнуо одлуке и одблокирао формирање Владе ФБиХ

Г.С.
Кристијан Шмит наметнуо одлуке и одблокирао формирање Владе ФБиХ

САРАЈЕВО – Кристијан Шмит донио је одлуку о деблокирању формирања Владе ФБиХ и затражио је од Представничког дома Парламентарне скупштине ФБиХ да што прије именују нову извршну власт, како би се што прије испоштовао устав и изборна воља грађана.

Такође, Шмит је одлучио да наметне измјене и допуне Кривичног законика БиХ, који подразумијевају да се уводи ново кривично дјело, а то је подмићивање на изборима. Конкретне одлуке, како је рекао, биће објављене на страници ОХР вечерас.

Он је истакао да је по питању формирања федералне владе говорио и прије три седмице, али да се од тада није промијенило апсолутно ништа како би овај застој био ријешен.

Шмит је казао да је у том периоду добио један приједлог састава Владе ФБИХ од Лидије Брадаре, предсједника ФБиХ, који је осигуравао поштовање устава, расподјелу власти, али да приједлог није имао подршку оба потрпедсједника. Зато је, како је навео, донио одлуку која само иде у корист грађана и државе.

„Зато сам донио одлуку којом се деблокира именовање владе ФБиХ. Овом одлуком покушавам окончати застој и омогућити Представничком дому да испуни дужност и гласа за именовање нове владе. Ово радим јер нам Устав не даје никакве одговоре на овакву ситуацију", поручио је Шмит.

Одлуком је такође позвао парламент ФБиХ да настави процес измјена устава како би се спријечили будући застоји у овом ентитету. Због тога је, како је рекао, одлучио да уведе и заштитни механизам.

„Као што смо у овој земљи досад научили не можемо се само ослонити на добре намјере или чекање. Увео сам механизам за превазилажење застоја, а он ће ступити на снагу само онда када парламент не постигне договор око уставних амандмана у року од годину дана. Овај механизам подразумијева транспарентан процес предлагања премијера, рјешава застој у пуном поштивању права свих конститутивних народа као и уз укидање дискриминације Осталих. Требамо позвати и представнике цивилног друштва и организација да и они доставе своје приједлоге", истакао је Шмит.

Он је додао да политичари морају оставити по страни своје страначке интересе на уштрб интереса ФБиХ, државе и Представничког дома.

"Моја одлука ступа на снагу одмах након што се објави на страници ОХР-а што ће се десити вечерас", рекао је он.

Шмит је додао да је дио трајног рјешења за овај проблем и јачи интегритет избора, а на том пољу, како је рекао, мора се стати у крај изборним манипулацијама.

То ће бити учињено кроз измјене и допуне Кривичног законика БиХ, увођењем новог кривичног дјела, подмићивање на изборима.

"У циљу побољшања интегритета избора измијенио сам кривични закон како бих укључио ново кривично дјело подмићивање избора. На основу овога омогућава се свако санкционисање подмицивања званичника. То треба послужити као упозорење свима онима који намјеравају прибјећи подмићивању и застрашивању како би добили изборе, а истовремено да охрабри оне који желе фер игру и сигурност да њихови гласови неће бити злоупотребљени", казао је Шмит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана