Кредитни рејтинг БиХ "Б три" са стабилним изгледима

Срна
Кредитни рејтинг БиХ "Б три" са стабилним изгледима

САРАЈЕВО - Међународна рејтинг агенција "Мудис" /Moody's/ потврдила је кредитни рејтинг БиХ "Б три" са стабилним изгледима.

Централна банка је препозната као институција која ефикасно имплементира аранжман валутног одбора и која ужива висок ниво кредибилитета, те је препозната као позитиван фактор снаге институција и управе, саопштено је из ове финансијске институције.

Фискална снага земље је оцијењена бољом у поређењу са земљама истог сувереног рејтинга. Благи буџетски суфицити из ранијих периода, и структура и ниво јавног дуга, креирали су фискални простор за одговор на пандемију, без значајног пораста фискалних рањивости.

Аналитичари оцјењују да је суверени рејтинг највише ограничен комплексном политичком структуром која успорава институционални и прогрес на пољу економских реформи.

Ови негативни фактори су дјелимично неутралисани умјереним нивоом задужености и опредијељености међународне заједнице ка економској стабилизацији земље, наводи се у саопштењу.

Такође, међународна рејтинг агенција "Стандард енд пурс" /Standard & Poor's/ потврдила је кредитни рејтинг БиХ "Б", са стабилним изгледима.

Изгледи су тренутно стабилни јер се оцијенило да макроекономски утицај пандемије и још увијек одрживи ниво задужености у значајној мјери стварају противтежу поменутим факторима ризика.

У оцјени ове рејтинг агенције је наведено да валутни одбор који спроводи Централна банка БиХ представља важно сидро економске политике у БиХ, истичу у овој банци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана