Крајишник: Блокирање стратешких пројеката је бесмислено и наноси штету свима

Вељко Зељковић
Крајишник: Блокирање стратешких пројеката је бесмислено и наноси штету свима

САРАЈЕВО – Политике могу бити различите, али блокирати стратешке економске ствари које су значајне за цијелу БиХ, стварно је бесмислено у ово данашње вријеме када свака земља вапи за великим инвестицијама, поготово у енергетски сектор.

Каже то за „Глас Српске“ декан Економског факултета у Бањалуци и предсједник Фискалног савјета Српске Миленко Крајишник коментаришући то што су чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић јуче поново одбили да на дневни ред сједнице, а на приједлог Милорада Додика, уврсте питање изградње гасовода и аеродрома у Требињу, као и приједлог о приступању БиХ иницијативи „Отворени Балкан“.

Институције на нивоу БиХ већ мјесецима „успјешно“ политичким средствима успијевају да блокирају све капиталне и стратешке пројекте Републике Српске вриједне више од 750 милиона марака.

Ријеч је о пројектима изградње аеродрома у Требињу (100 милиона), крака гасовода који би се спојио на „Балкански ток“ (250 милиона) и ХЕ „Бук Бијела“ (око 400 милиона). Поређења ради, директне иностране инвестиције у БиХ су током читаве прошле године износиле око 970 милиона.

Крајишник наглашава да одбијање Џаферовића и Комшића да Предсједништво БиХ разматра ове пројекте представља врхунац ирационалности и неодговорног политичког понашања, које наноси штету свим грађанима БиХ.

- Ова ирационалност се не може ничим објаснити. Видимо да је питање енергије већ сада проблем, а можете замислити како ће тек бити за пар година. Без ње је немогуће развијати привреду. Иронија је да су њих двојица ту и такву одлуку донијели баш у вријеме новог и неконтролисаног дивљања берзи. Струја је на историјском максимуму, гас, нафта, угаљ -  истакао је Крајишник. 

Како је рекао, и одлука овог двојца да се на дневни ред не уврсти ни приједлог о приступању БиХ иницијативи „Отворени Балкан“ представља чисто политикантство, које нема никакве везе са економском логиком.

- Мале земље могу опстати само ако се економски увезују. „Отворени Балкан“ је много озбиљнији партнер, рецимо, Њемачкој, него што су сама Македонија, Србија или БиХ. Стварно ми није јасно што се одбија та иницијатива. Вјероватно се ради о чистом политичком волунтаризму  -додао је Крајишник.  

Додик је јуче предложио да у дневни ред сједнице Предсједништва буде увршћено усвајање нацрта основе за вођење преговора ради закључивања међудржавног уговора између БиХ и Србије о изградњи гасовода „Нова источна интерконекција БиХ и Србије“ на правцу граница Србија  БиХ  Бијељина  Бањалука  Приједор  Нови Град. Како је навео у свом приједлогу, Српска, али и цијела БиХ оствариле би значајне економске бенефите, просперитет и напредак, реализовањем пројекта о изградњи овог гасовода.

Предложио је и да у дневни ред буде увршћено доношење одлуке о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања меморандума о разумијевању и сарадњи на реализацији пројекта „Изградња аеродрома Требиње“ између Савјета министара и Владе Србије, са нацртом меморандума. Оба приједлога су одбијена од стране Џаферовића и Комшића, баш као и Додиков приједлог да на дневни ред сједнице буде увршћено питање приступања БиХ иницијативи „Отворени Балкан“.

Након јучерашње сједнице Предсједништва БиХ огласио се и Додик, поручујући да због оваквог понашања Џаферовића и Комшића ни он убудуће неће подржати ниједан међународни споразум за развојне пројекте у ФБиХ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана