Ковић: Важно да се Прилепин што прије опорави, а онда ћемо у Српску

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Историчар Милош Ковић изјавио је за Срну да би му била велика радост и част да ускоро посјети Републику Српску заједно са Захаром Прилепином, али да је сада најважније да се овај, један од највећих писаца савремене руске књижевности опорави и врати тастатури.

”Било би лепо и надајмо се да ће бити”, рекао је Ковић, коментаришући могућност да буду укинуте забране уласка у БиХ које је Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) увела њему, Прилепину и многим интелектулцима, уз образложење да су наводно пријетња безбједности БиХ.

Он је истакао да то што је Прилепину забрањен улазак у БиХ показује да оно што се дешава тренутно у Украјини и Русији није одвојено и без икакве везе са оним што се догађа на нашим просторима.

Ковић указује да је овђе ријеч о нечему иза чега стоје западне силе.

“Тај ужас који се догађа тамо не наилази ни на једну реч осуде од западних сила, а сви знамо да је ћутање знак одобравања. Дакле, Захар Прилепин је наш друг, наш брат, пријатељ и заиста мислим да српски народ дугује сваку могућу помоћ и подршку овом човеку и да смо сви ту да бисмо му пожелили брз опоравак”, рекао је Ковић.

Он је оцијенио да је недавни атентат на Прилепина прави терористички акт и покушај да се заплаши свако ко би се усудио да јавно критикује оно што је учињено са народом у Украјини.

“То је покушај да се заплаши свако ко би се усудио да каже једну критичку реч о оном што је учињено са народом у Украјини, да каже критичку реч о том страшном идентитетском инжењерингу који је истоплеменике окренуо једне против других”, изјавио је Ковић.

Он напомиње да Прилепин, није тек било ко, већ један од врхунских писаца савремене руске књижевности. “Ово је наставак оног што смо видели са атентатом на Александра Дугина, односно на његову кћер која је страдала на том атентату”, рекао је Ковић.

Протеклог викенда, Прилепинов аутомобил дигнут у ваздух на ауто-путу у Нижегородској области. У експлозији је погинуо возач аутомобила, а Прилепин је рањен.

Он је, након што се пробудио из вјештачке коме у коју је након рањавања био уведен, уз фотографију Светог Георгија, која га је, како каже спасила, на “Телеграму” поручио: “Живјећемо! Радићемо!”.

Прилепину је прије пет година одлуком надлежних органа забрањен улазак у БиХ, уз образложење да представљају “пријетњу безбједности”.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је јуче да је његов став да треба укинути све забране уласка у БиХ које су раније уведене.

“То је успостављено у једном потпуно изопаченом систему, у којем су владали Осмица /Осман Мехмедагић/ и његова СДА”, рекао је Додик одговрајући на питање новинара да ли треба укинути забрану уласка у БиХ Прилепину и Ковићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана