Корак ближе нултој стопи, а даље од укидања акциза

Маријана Миљић Бјеловук
Корак ближе нултој стопи, а даље од укидања акциза

САРАЈЕВО - За увођење нулте стопе пореза на храну постигнута је сагласност на сједници још једне комисије, док би укидање акциза на гориво могло додатно да буде пролонгирано јер није усвојен амандман да тај намет буде укинут на мјесечном нивоу.

Ти закони на нивоу БиХ предложени су као одговор на инфлацију још у фебруару, а након више од пола године неизвјесно је да ли ће ти акти добити зелено свјетло. И јуче су одржане сједнице комисија на чијем су дневном реду били ови закони.

Заједничка комисија оба дома Парламента БиХ за усаглашавање ових закона јуче је усагласила текст измјена Закона о ПДВ-а и то да буде уведена нулта стопа пореза на основне животне намирнице, храну и опрему за дјецу, сјеменски и садни материјал, те од 22 одсто на луксузну робу. На остале производе примјењивала би се досадашња јединствена стопа ПДВ-а од 17 одсто.

- На сједници комисије гласали смо о мојим амандманима и то да нулта стопа буде на храну, а виша од 22 одсто на луксуз, а други се односио на вријеме примјене закона. Оба амандмана су усвојена. Први једногласно, док је други усвојен са четири гласа за, једним против, а један члан је био суздржан - рекла је “Гласу Српске” делегат у Дому народа Парламента БиХ Душанка Мајкић.

Тај закон усвојен је у Дому народа, али и амандман Мајкићеве да буде уведена нулта стопа пореза на храну, због чега је акт на крају завршио на усаглашавању. Извјештај Заједничке комисије оба дома Парламента БиХ о постизању идентичног текста измјена Закона о ПДВ-у наћи ће се и на сједници Представничког дома која је заказана за 30. август.

На сједници Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламента БиХ расправљано је јуче и о укидању акциза на гориво. На сједници су усвојене измјене закона о укидању акциза на гориво, али није амандман да тај намет буде укинут на мјесечном нивоу са могућношћу даљег продужења.

- Тај закон предложио је СДП. Они су из закона у потпуности избрисали акцизе на нафту, заувијек. Поред тога, навели су да се одредбе закона примјењују шест мјесеци, те да након тога Савјет министара исти закон може продужити за још три мјесеца. Не може Савјет министара о томе одлучивати, нису они законодавац. То је незаконит закон, њиме се прави хаос. Мој амандман се односио на то да се акцизе укину мјесечно са могућношћу даљег продужења, што је и закључак Народне скупштине РС - рекла је Мајкићева која је и предсједавајућа Комисије за финансије и буџет Дома народа.

Навела је да ће на сједници Дома народа, која је заказана за 29. август, а на чијем су дневном реду и измјене закона о акцизама који је усвојен на јучерашњој сједници Комисије за финансије и буџет, изнијети које све посљедице носи поменути акт ако прође на сједници.

- Закон о укидању акциза на гориво иде поново на изјашњавање у Дому народа. Ако на сједници прође и мој амандман да буду акцизе укинуте на мјесечном нивоу, са могућношћу даљег продужења, онда се поново мора организовати усаглашавање - подвукла је Мајкићева.

Шаровић сумња

Посланик СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ Мирко Шаровић поздравио је усвајање нулте пореске стопе на храну, али је навео да је незадовољан временским ограничавањем примјене закона, те најавио да ће одмах у Представничком дому бити покренута процедура да се договорена нулта стопа ПДВ-а примјењује трајно.

- Проблем је и то што УИО треба да прецизира на које ће се производе примјењивати диференциране пореске стопе умјесто досадашње опште од 17 одсто. С обзиром на то да је из УИО најављено да је за то потребно вријеме, основано сумњамо да до примјене нулте, односно диференциране стопе не би могло доћи у временском року предвиђеном за примјену закона, односно до краја године - рекао је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана