Клокић: Сами да одлучујемо о европској судбини

Срна
Клокић: Сами да одлучујемо о европској судбини

БАЊАЛУКА- Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изразио је данас у Бриселу опредијељеност институција Српске за европски пут уз пуно уважавање Дејтонског споразума и уставних надлежности свих нивоа власти у БиХ.

Као један од панелиста о теми "Утицај кандидатског статуса на локалне и регионалне власти у БиХ" на конференцији Комитета регија ЕУ, Клокић је нагласио да се сва питања у вези са процесом европских интеграција морају рјешавати уз поштовање принципа и правила усаглашеног система координације.

"Помоћ је добра, али желимо да сами одлучујемо о својој европској судбини. То је једино могуће кроз успостављени механизам координације", рекао је Клокић.

Он је истакао да локалне власти у БиХ нису у довољној мјери укључене у процес евроинтеграција, те од Комитета регија затражио подршку, саопштено је из ресорног министарства.

Након панела, Клокић се састао са Мери-Терезом Моран из Генералног директората за политику сусједства и преговоре о проширењу Европске комисије која је похвалила ангажман и напредак Републике Српске, те додала да је Српска видно предана пружању подршке земљи у спровођењу неопходних реформи на њеном путу ка европским интеграцијама, посебно у смислу усклађивања домаћег законодавства са правним тековинама ЕУ.

Она је истакла да је неопходно да постоји напредак на свим нивоима власти како би БиХ добила позитивне оцјене.

Такође,  Клокић је оцијенио да је веома важна Јадранско-јонска иницијатива која се огледа у побољшању економског и социјалног стања земаља чланица, у олакшавању приступа фондовима ЕУ, те отварању додатног простора за координисано дјеловање које доприноси повезивању региона у области саобраћаја и енергетике.

"Учешће у овој иницијативи доприноси промовисању заједничког културног насљеђа које чини овај регион атрактивном туристичком дестинацијом, као и интензивнијој сарадњи младих, те јачању сарадње и мобилности", навео је Клокић поводом конференције о одрживом развоју у земљама Јадранско-јонске иницијативе која ће у наредна два дана бити одржана у Бањалуци.

Он је истакао да ће сви закључци са пленарне сесије, као и експертског панела у оквиру конференције, бити уврштени у препоруке за Глобални политички форум о одрживом развоју на високом нивоу у сједишту УН у Њујорку, што још једном говори о значају овог догађаја.

"Велика ми је част што могу да најавим да ће Бањалука бити, послије дужег времена, домаћин овако значајног догађаја као што је састанак Јадранско-јонске иницијативе", нагласио је Клокић.

Он је рекао да је учешће на конференцији потврдило више од 40 учесника из 10 земаља, као и представници УН и Развојног програма Уједињених нација /УНДП/ у БиХ који су подржали догађај, као и представници Регионалног савјета за сарадњу, Делегације ЕУ у БиХ, те сестринске Централноевропске иницијативе.

Клокић је навео да се, с обзиром на то да БиХ тренутно предсједава Јадранско-јонском иницијативом, указала могућност да Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, у сарадњи са Министарством иностраних послова /МИП/ у Савјету миистара, буде организатор састанка и конференције ове значајне регионалне иницијативе која окупља 10 земаља Европе.

"У договору са Секретаријатом Иницијативе и МИП-а одлучили смо да тема овог окупљања буде Агенда 2030 и Циљеви одрживог развоја, те сарадња у региону", рекао је Клокић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана