Клокић: Јачати везе са српском дијаспором и српску слогу

Срна
Клокић: Јачати везе са српском дијаспором и српску слогу

БЕОГРАД - Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, који у Београду присуствује скупу “Јединство и снага - Србија”, рекао је да је ово још једна прилика да се манифестују снага и јединство српског народа и да се додатно ојачају везе Србије и Српске са српском дијаспором.

-Данас смо овдје да разговарамо, да видимо шта институције Србије и Републике Српске треба да ураде како би се побољшала веза између наших људи у иностранству и матице Србије и Српске. Прилика је и да се разговара о веома значајном догађају који ће се десити у Србији „Експу 2027“ и да видимо како људи у расијању виде овај догађај - рекао је Клокић новинарима у Београду.

Према његовим ријечима, на скупу ће бити разговарано о томе шта је потребно да би се сачувао национални идентитет, прије свега српски језик и писмо, те шта је то што институције треба додатно да ураде по том питању.

Клокић је рекао да Република Српска нема регистар својих људи у расијању иако је постојала намјера да се то уради, али да они свакако представљају значајан потенцијал и могу допринијети развоју Српске.

-Треба да чујемо шта они виде као препреку у нашим институцијама, и на локалу и на републичком нивоу, те шта треба да измијенимо како бисмо додатно унаприједили наш пословни амбијент - навео је Клокић.

Он је рекао да поједине локалне заједнице у Српској, међу којима је и Прњавор, имају значајну дијаспору која се враћа и инвестира у стари крај.

-Нису заборавили мјеста у којима су рођени, а на нама је да им омогућимо да без икаквих препрека улажу у Републику Српску -рекао је Клокић.

Говорећи о односима Републике Српске и Србије, Клокић је истакао да они никада нису били бољи и конкретнији, те да је то тако захваљујући предсједницима Србије и Републике Српске Александру Вучићу и Милораду Додику.

Манифестација под слоганом “Јединство и снага – Србија” биће одржана данас и сутра у Београду, а очекују се представници Срба из земаља региона, али и 250 удружења и организација које окупљају српску дијаспору широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана