Кирије пустоше касу, куповина у другом плану

Ведрана Кулага Симић
Кирије пустоше касу, куповина у другом плану

САРАЈЕВО - За плаћање кирије бројним институцијама на нивоу БиХ из заједничке касе је само током посљедњих пет година извучено више од 60 милиона марака, а иако је прошло доста времена од одлуке да свако добије свој простор, како би дошли до значајних уштеда, тај посао још није приведен крају.

Савјет министара БиХ је прије неколико година дао зелено свјетло одлуци о одобравању куповине, односно набавке објеката за смјештај институција у Сарајеву, Тузли, Мостару, Бањалуци и Источном Сарајеву у оквиру које је било резервисано око 20 милиона КМ. Служба за заједничке послове, која је задужена за реализацију те одлуке, ради на том задатку, а најновија одлука је упућена у фазу консултација на заједничком нивоу власти и односи се на куповину простора на територији Источног Сарајева. Из предложеног акта је видљиво да би нови план, тежак два милиона, требало да буде завршен до 2023. године, уз помоћ средстава из буџета.

- Одобрена је куповина објекта од 1.300 до 1.500 квадрата, вриједности три милиона. Спроводећи поступак обезбијеђен је одговарајући простор, али одобрена средстава нису била довољна за куповину цјелокупног објекта, те је извршена дјелимична куповина. Институције са сједиштем у Источном Сарајеву, у више наврата су истицале да је само дио запослених смјештен у новокупљени простор, а остали у закупљеним пословним просторима за које се још плаћа закупнина - пише у документу, уз нагласак да су потребне додатне сале за састанке и амфитеатар за обуке и друге активности.

У образложењу захтјева, пише да је квадратни метар простора у објекту, који је купљен у 2018, износио око 2.830 КМ, те да је у међувремену дошло до значајног повећања цијена некретнина и грађевинског материјала, тако да је то позадина процјене да им требају још два милиона за куповину те за прилагођавање и опремање потребама.

План набавке простора прате дуже и ревизори. Посљедњи подаци до којих су дошли показују да је лани за закуп имовине и опреме дато 23 милиона, од чега за унајмљивање простора и зграда 11,2 милиона, а у Канцеларији за ревизију су подвукли да одређен број институција још није ријешио питање трајног смјештаја, иако су резервисана средства за то. На тој листи су били и ревизори, јер им раније нису одговарале понуђене просторије, те Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података, Управа за индиректно опорезивање и Дирекција за цивилно ваздухопловство.

Ревизори су утврдили и да је Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ има пословну зграду, раније купљену, коју не користи, јер не одговара њиховим потребама.

- Служби за заједничке послове је дата сагласност да додјели зграду некој другој институцији, али то још није учињено. Ријеч је о напуштеном објекту који захтијева значајан новац за довођење у ред - наводе у Канцеларији за ревизију. Увидом у документацију, уочили су да постоје и институције које имају ријешено питање трајног смјештаја за сједиште, али и даље плаћају закуп за регионалне центре и канцеларије што изискује још трошкова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана