Кецмановић: Националну верзију историје да дјеца уче код куће

СРНА
Кецмановић: Националну верзију историје да дјеца уче код куће

БЕОГРАД- Професор емеритус Ненад Кецмановић сматра да је за школске програме за уџбенике историје можда једино реално рјешење да бошњачка дјеца у Бањалуци, као и српска у Сарајеву, националну верзију новије историје БиХ науче код куће, а конвенционално прихвате програм матичног ентитета.

"Можда је чак и интелектуално стимулативно да упознају две стране медаље, а да се у средњу школу, поготово на студије, упишу у другом ентитету `на својој страни БиХ`", навео је Кецмановић у ауторском тексту за "Политику", поводом оптужби из Федерације БиХ /ФБиХ/ упућених Српској због помињања Радована Караџића и Ратка Младића и њихових заслуга за оснивање Републике Српске у уџбеницима историје.

Кецмановић наводи да у ФБиХ влада иста пракса с обзиром на то да у њиховим кантонима већина намеће свој национални програм, а у онима гдје је мијешано становништво избалансирано постоје паралелно бошњачка и хрватска одјељења.

Кецмановић каже да то није никакав балкански специјалитет, те указује на примјер Холандије и Белгије.

Он је навео да можда аутори школских програма у Републици Српској не би погријешили да су написали да су Српску створили Изетбеговић и Бадинтер када су одржали референдум о сецесији против воље конститутивног српског народа у БиХ и натјерали Србе на отпор, а кумовао је Холбрук када је Републику Српску легализовао као уговорну страну у Дејтону.

"Када им у Српској нешто засмета, требало би ипак мало да размисле прије него што реагују у афекту под високим напоном. Истина, у Српској им сваког дана нешто засмета, па не стигну да мућну главом, него бубну прво што им падне на памет и испадну смијешни", каже Кецмановић.

Да буде још смјешније, повод за излив бошњачког медијско-политичког гњева и дреке није то што се у новом школском програму први пут помињу Караџић и Младић, који су некако достојно представљени и у старом постојећем и сада важећем, него то што је повећан фонд часова о теми "Република Српска и Одбрамбено-отаџбински рат".

"Већ су се жалили лажном високом представнику и амбасади САД и најавили апелацију Уставном суду БиХ, иако знају да је просвјета у искључивој надлежности ентитета. Зато су добили тек начелни одговор да нови школски програм у Српској `не доприноси братству и јединству`, што му наравно и није циљ. Вјероватно сматрају да би прави допринос био да су ти часови посвећени Сребреници", навео је Кецмановић.

Он је додао да је разумљиво да бошњачким школарцима у Републици Српској и њиховим родитељима није по вољи када наставници славе оснивачке заслуге Караџића и Младића, те упитао зар је ишта лакше њиховим српским вршњацима у Сарајеву.

"На путу до школе пролазе главном улицом с именом Алије Изетбеговића, слушају сина му Бакира како припадају `лошем народу` који је извршио `геноцид` у Сребреници, а знају да су им припадници `прослављеног резервног састава војске и полиције Армије БиХ` заклали ујака, силовали мајку, осакатили оца", указао је Кецмановић. /крај/вш/мђ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана