Казне због кршења изборног и закона о финансирању странака

Срна
Казне због кршења изборног и закона о финансирању странака

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ данас је изрекла забрану кандидовања на наредним изборима за 24 политичке странке због неподношења годишњег финансијског извјештаја за 2021. годину.

Казна забране изречена је за Грађанску демократску странку БиХ, Демократску странку инвалида БиХ, Нову снагу БиХ, Народну странку Нови Град, Напредну демократску странку и Странку за боље Горажде, наведено је на сједници ЦИК-а.
Одлука ЦИК-а односи се и на Социјалдемократски фронт БиХ, Покрет за боље Брчко - Мирсад Ђапо, Снагу центра и Савез останак.
На наредним изборима кандидовање није могуће ни за странке - Покрет за Прњавор, Слободна Српска, Повратак отписаних, Српска напредна странка – изворна, Изворна српска странка, те Странка праведне политике.

Административна мјера забране права кандидовања на наредним изборима изречена је и за Српску алтернативу, Странку девизних штедиша Републике Српске, Партију социјалне правде и Нову грађанску иницијативу Козарац.Због неподношења постизборних финансијских извјештаја, након локалних избора 2020. године,

ЦИК је казнио 75  независних кандидата са 500 КМ, саопштено је из ЦИК-а. ЦИК је изрекао више новчаних казни због кршења одредаба Изборног закона БиХ на пријевременим изборима 2023. године, односно због кршења изборне ћутње.

Кажњени су и независни кандидати за градоначелника Тузле Алмир Арнаут и Мирнес Ајановић са по 3.000 КМ. Казне од 3.000 КМ треба да плате и СДП БиХ, као и њен кандидат за градоначелника Бихаћа Аднан Хабибија, те СДА и њен кандидат за градоначелника Сребреника Нермин Турсић.

Иста казна изречена је и за Коалицију Уједињени /НиП-НС-СДП/ и њиховог кандидата за градоначелника Сребреника Аднана Бијелића. Ове одлуке ЦИК-а нису правоснажне јер се на њих може изјавити жалба Апелационом одјељењу Суда БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана