Калабухов: Међународно право побиједило у Савјету безбједности УН

Срна
Калабухов: Међународно право побиједило у Савјету безбједности УН

БАЊАЛУКА - Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов сматра да је међународно право побиједило на посљедњој сједници Савјета безбједности УН, али и логика и здрав разум, а усвојена Резолуција о БиХ мора бити примјер у будућем времену.

"Захвалан сам колегама у дипломатском кору у Њујорку и у Сарајеву, јер су одвојена питања продужења мисије жАлтеаж у БиХ и ОХР-а. И по Дејтонском мировном споразуму ова питања нису повезана", рекао је Калабухов за РТРС.

Он је истакао да је добро што су западне дипломате разумјеле логику Русије.

"Након 26 година мировног процеса у БиХ мора доћи вријеме када ће локални актери преузети сву одговорност, па чак и ону која проистиче из мисије жАлтеаж", каже Калабухов.

Руски амбасадор је напоменуо да се његова земља принципијелно залаже да ОХР буде што прије затворен.

"ОХР је постао разлог за дестабилизацију ситуације у БиХ. Ова канцеларија је постала једнострана. И колеге у дипломатском кору би жељеле затварање ОХР-а, али постоји несагласност о условима за тако нешто. Сви су сагласни да је вријеме наметања у БиХ прошло", истакао је Калабухов.

Он је оцијенио да БиХ са ОХР-ом не може имати стварни суверенитет и да ова канцеларија никада није превела Дејтонски мировни споразум на језике народа у БиХ, што је морала урадити.

"Велики је парадокс када људи који говоре о суверенитету БиХ траже од ОХР-а да брани суверенитет. Пардокс је и што Устав мора бити брањен од Уставног суда БиХ. Мора бити промијењена и композиција овог суда, односно стране судије морају отићи", нагласио је Калабухов.

Он је напоменуо да извјештај Кристијана Шмита о ситуацији у БиХ субјективан и неизбалансиран.

Калабухов каже да је легитимно размишљање представника Републике Српске о враћању надлежности које су пренесене на ниво БиХ и да све мора бити у складу са Дејтонским мировним споразумом.

Он је навео да је у БиХ потребан дијалог конститутивних народа о свим питањима.

"Мора се у БиХ смиривати реторика. Сматрам да неће бити рата у БиХ, јер је боље пет година разговарати, него дан ратовати. Било би добро да сви актери у БиХ потпишу пакт о миру", истакао је Калабухов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана