Како би влада крајње деснице у Аустрији утицала на живот странаца?

ГС
Како би влада крајње деснице у Аустрији утицала на живот странаца?

БЕЧ – Уочи избора у Аустрији, страни становници помно прате политику крајње десничарске Слободарске партије Аустрије (ФПО), која води у анкетама. Од строжих закона о држављанству до смањења социјалних бенефиција, како би се живот могао промијенити за имигранте?

Док се Аустрија припрема за наредне опште изборе, могућност да ФПО преузме власт изазива забринутост међу многим страним становницима.

Један од централних принципа ФПО је строга имиграциона политика. Странка се дуго залагала за строжу контролу граница, строжа правила натурализације и мања права за странце у Аустрији. Ако дођу на власт, ове мјере би се вјероватно ригорозније спроводиле, што би могло довести до значајног смањења броја људи којима је дозвољен улазак у Аустрију. За оне који већ живе у земљи, приступ ФПО интеграцији могао би створити додатне изазове.

Странка се историјски залагала за промоцију аустријске културе и вриједности, често на уштрб мултикултурализма. Ово би могло резултирати повећаним притиском на стране становнике да се прилагоде локалним обичајима и захтјевима у погледу језика, док истовремено ФПО заговара смањење бенефиција за странце.

Ево шта би се још могло промијенити под владом ФПО:

Строжа правила за стицање држављанства

Једна од кључних тачака у програму ФПО је пооштравање закона о држављанству. Странка тврди да би аустријско држављанство требало бити привилегија резервисана за оне који се у потпуности асимилирају у аустријско друштво. Под владом предвођеном ФПО-ом, странци који траже држављанство могли би се суочити са строжим захтјевима, укључујући доказивање значајне интеграције и дужег боравка у земљи. Странка такође жели да кандидати докажу да имају имовину уз приходе.

Према ФПО-у, „асимилација мора бити водећи принцип сваког процеса натурализације,“ са јасним фокусом на усвајање аустријских вриједности и културе. Поред тога, странка жели да настави с ограничењем двојног држављанства и уведе мјере које би омогућиле одузимање држављанства у случајевима криминалног понашања или „непоштовања аустријских вриједности.“

За имигранте који су тренутно на путу ка држављанству, ове предложене политике могле би значити више препрека, дуже чекање и веће захтјеве у погледу језичке и културне интеграције.

Смањен приступ социјалним бенефицијама и становању

Странци, чак и легални становници, могли би се суочити са промјенама у приступу социјалним бенефицијама под владом ФПО-а. Један од главних циљева странке је резервисање социјалне помоћи и услуга за аустријске држављане. Њихова платформа каже: „Залажемо се за повезивање исплате социјалних бенефиција са аустријским држављанством,“ што сугерише да би имигранти који још увијек нису држављани могли имати смањен приступ финансијској подршци и стамбеној помоћи.

ФПО се такође залаже за давање предности Аустријанцима у јавном становању и мјестима на јавним универзитетима, посебно у Бечу, гдје је потражња велика.

Платформа странке наглашава да „додијела општинских и субвенционисаних станова мора бити прије свега усмјерена на аустријске држављане.“ Ово би оставило многе легалне имигранте са мање опција за приступачно становање, посебно у урбаним подручјима.

Строжа правила резиденције и интеграције

Још једна област која би могла доживјети значајне промјене су правила резиденције и захтјеви за интеграцију странаца.

ФПО снажно вјерује да имигранти морају „позитивно допринијети аустријском друштву“ како би задржали свој резиденцијални статус. Странка жели наметнути „најстроже стандарде како би друштво могло имати користи од својих будућих чланова“.

Такође желе сузбити „бракове из погодности“, па би свака дозвола за боравак добијена путем брака била „детаљно провјерена“ и по потреби укинута.

Дјеца би морала научити њемачки прије него што буду примљена у аустријске школе, а странка жели сузбити „англицизам“: „Наше вријеме карактерише френетична жеља да се њемачки термини замјене енглеским“, рекли су.

Странка је такође предложила проширење надзора и мјера депортације за стране држављане који крше закон, наводећи да „странци који се баве криминалним активностима морају бити протјерани“.

Ова реторика је дио ширег настојања да се бори против криминала, који ФПО често приписује не-Аустријанцима.

Утицај на муслимане и тражиоце азила у Аустрији

Влада коју предводи ФПО могла би донијети значајне изазове за муслиманску заједницу у Аустрији.

Странка је гласна у свом противљењу ономе што назива „политичком исламизацијом“ Аустрије, са приједлозима који укључују строжи надзор над џамијама и муслиманским организацијама.

Платформа ФПО експлицитно позива на „борбу против репресивних симбола као што је марама“. Такве мјере би могле повећати друштвене тензије и створити непријатељскије окружење за муслимане који живе у Аустрији.

Влада ФПО би такође вјероватно увела строжије мјере против тражилаца азила.

Манифест странке позива на потпуну реформу система азила, укључујући привремено суспендовање права на азил када је Аустрија „преоптерећена“ и слање тражилаца азила у екстратериторијалне миграционе центре изван Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана