Још није одређено рочиште по тужби породице Караџић

Срна
Још није одређено рочиште по тужби породице Караџић

САРАЈЕВО - Још није одређено рочиште пред судом у Америци по тужби породице првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, која захтијева од Канцеларије за контролу имовине странаца /ОФАЦ/ Министарства финансија САД да је скине са листе санкција на којој се налази 20 година.

Рочиште није заказано због чињенице да ОФАЦ има рок од 60 дана да достави писани одговор на тужбу, а затим ће обје стране доставити писане аргументе судији који ће донијети коначну пресуду. Караџићева кћерка Соња Караџић Јовичевић рекла је Срни да ће све изјаве на ову тему давати адвокат Питер Робинсон, који заступа породицу Караџић.

“С обзиром на то да предмет води Питер Робинсон и да је суд у САД, све изјаве на ту тему даваће он”, појаснила је она.

У тужби је наведено да је Караџићева породица од суда затражила да ОФАЦ-у нареди да о захтјевима чланова породице поднесеним прије три године одлучи у року од 30 дана, као и да исплати накнаду за услуге њихових адвоката. Робинсон је рекао да се нада да ће ОФАЦ одлучити да чланове породице Сашу, Љиљану и Соњу скине с листе, јер су на њу стављени у циљу хапшења Радована Караџића, а он је већ 15 година у притвору.

“Тужба се бави питањем које је веће од породице Караџић. САД су увеле рекордан број санкција од почетка рата у Украјини. Ипак, механизам за ревизију тих санкција и одлучивање о томе да ли неког треба скинути с те листе је покварен”, појаснио је Робинсон за “Детектор”.

Караџићева супруга Љиљана, син Александар и кћерка Соња у уторак, 2. маја, поднијели су пред Окружним судом у Колумбији у САД тужбу против ОФАЦ-а и директора ове канцеларије Андрее М. Гацки. Влада САД је ставила породицу Караџића на листу санкција након што су били осумњичени да су му помогли да избјегне хапшење у вријеме када се суочавао са оптужницом Хашког трибунала. Ове санкције, навела је породица у тужби, коштале су их могућности запошљавања, онемогућавале су им отварање банковних рачуна, задржавани су на граничним прелазима и доживљавали стигму због сумње да опструишу Дејтонски споразум и помажу у скривању особа које је оптужио Хашки трибунал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана