Језиви коментари и снимци подршке дјечаку који је побио школске другаре

ГС
Foto: Република. рс

БАОГРАД - Неколико часова након објављивања вијести да је ученик Основне школе “Владислав Рибникар” Коста К. (13) на Врачару јуче ујутру убио осморо ђака и чувара школе, на друштвеним мрежама појавио се велики број објава који величају дечака убицу и његове поступке.

Узнемирујући садржај и имитирање масакра који се десио дубоко је узнемирио и забринуо јавност, пише „Блиц“.

И док стручњаци за ментално здравље упозоравају колико је важно да дјеца која су била присутна и свједочила убиствима што прије потраже помоћ, са друге стране шокантни коментари на друштвеним мрежама поједине деце која су чак из школе “Владислав Рибникар” потежу питање емпатије и свјесности да ли уопшта знају каква се трагедија десила.

Јуче се на мрежама појавио скриншот профила дјечака који је објавио фотографију Косте К. уз коментар: “Краљ”.

Одмах потом испливао јекоментар једног од дјечака из школе “Владислав Рибникар” који је испод снимка извјештаја о убиствима написао: “Ја сам био дежуран, али славимо што је наставница историје цркла”.

Јуче у току дана појавио се кратак клип из учионице у којем дјечак са капуљачом имитира пуцање на другове око себе. И док очигледно за малољетнике ово делује као “добра шала” бурне реакције на друштвеним мрежама осуђују понашање појединих ђака који нису ни свхесни шта раде и какав утисак оставља њихова генерација.

На Инстаграму се појавио велики број профила посвећеним дечаку убици, али већина је у међувремену избрисана или угашена због пријава корисника. Ипак, на интернету су остали “дигитални трагови” у виду фотографија и илустрација.

На једном затвореном налогу који је посвећен злочину Косте Кецмановића низали су се коментари да је “цар” и да је његов поступак, како се у сленгу користи у гејминг свијету, “mega kill”, са питањем колики му је “cout kill” тј. учинак у убиствима. На овој објави има више од 1.500 коментара.

Дјечији психолог Бранка Тишма за портал žena.rs каже да дјеца реагују на различите начине.

-Сада треба испратити како ће деца реаговати и да то не постане један модел понашања. О томе треба да разговарају породица и школа из које је и дете, а и остали. То је тема о којој треба да се разговара и о последицама таквог понашања, као и о томе ко је и шта нам јесу узори – истакла је.

Додала је да је ово узнемиравајуће и збуњујуће.

-Деца често одреагују непромишљено. Ово је окидач, сада ће свако на различите начине да искаже своје мишљење, став о томе што се догодило. Деца тог узраста врло често не размишљају о последицама, него одреагују неувиђајући реалне последице – упозорава Тишма.

Пријетње

Младић Ајдин З. (18) из Бихаћа, иначе бивши ученик Мјешовите средње школе у том граду, приведен је у полицију након што је у објави на друштвеним мрежама запријетио да ће починити масакр сличан оном који се догодио јуче у Београду, те убити ученике и раднике у тој школи.

-Онај дјечак што је убио осмеро дјеце је краљина за мене! Онакво нешто и ја спремам већ дуже вријеме за економску школу у Бихаћу. Бит ће незапамћен масакр у Бихаћу, то вам се кунем животом! Кад сте ме знали сви осуђивати и избјегавати, због тога ће да буде терор - стоји на профилу Ајдина З.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана