Измјене Закона: Избјегавање тестирања на дрогу „води“ у притвор

Срна
Измјене Закона: Избјегавање тестирања на дрогу „води“ у притвор

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима којим се прописује могућност задржавања лица затеченог у вршењу прекршаја код којег буде утврђено присуство дроге и опојних средстава, а одбијало је да се подвргне тестирању.

Рок застарјелости извршења заштитних мјера продужен је на двије године, а предвиђена је и могућност изрицања забране присуства одређеним спортским приредбама, саопштено је из Биора Владе Српске за односе са јавношћу.

За окривљеног који нема пребивалиште, односно боравиште у Републици Српској, односно БиХ, дата је могућност да, у најкраћем прописаном трајању, уз прекршајни налог, новчану казну и трошкове платног промета може платити и електронски уз коришћење ПОС терминала на мјесту извршења прекршаја код овлашћеног службеника, у полицијској станици или канцеларији надлежног овлашћеног органа, уз издавање доказа о уплати.

- Ова могућност прописује се и за лица која имају пребивалиште, односно боравиште у Републици Српској и БиХ, када желе да плате новчану казну на лицу мјеста електронским путем - напомиње се у саопштењу.

Прописано је да ће лице које је запримило прекршајни налог и поднијело захтјев за судско одлучивање, а не само по основу захтјева за покретање прекршајног поступка, моћи да не долази на суд и искористи могућност писаног изјашњења да прихвата одговорност у коме може предложити, по правилу, блажу санкцију за себе.

Утврђеним измјенама и допунама врши се усклађивање одредаба Закона са одредбама Кривичног законика Републике Српске, Закона о кривичном поступку Српске, као и извршавање одлуке Уставног суда Српске којом је члан 191 став 5 Закона оцијењен неуставним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана