Изложба о животном путу Милана Јелића

Агенције
Изложба о животном путу Милана Јелића

БАЊАЛУКА - Поводом 17 година од смрти предсједника Републике Српске Милана Јелића у Музеју Републике Српске у понедјељак (14 часова) биће отворена изложба о овом, шестом, предсједнику Републике Српске.

Аутор изложбе и књиге под називом “Предсједник проф. др Милан Јелић (1956-2007)” је Остоја Раилић, историчар, виши кустос за историју Музеја Републике Српске.

Милан Јелић рођен је 26. марта 1956. године у Копривни код Модриче. Дипломирао је на Економском факултету у Суботици Универзитета у Новом Саду. Радни вијек са високом стручном спремом започео је у органима општине Модрича. За директора Рафинерије уља Модрича постављен је у новембру 1993. године. Магистрирао је и докторирао на Економском факултету Универзитета у Бањалуци. У политичкој каријери Милан Јелић био је одборник у Скупштине општине Модрича, посланик у Народној скупштини Републике Српске, министар привреде, енергетике и развоја. За предсједника Републике Српске изабран је на општим изборима 2006. године. Посебну љубав Милан Јелић имао је према фудбалу. Био је члан првог Извршног одбора Фудбалског савеза Републике Српске.

Милан Јелић био је предсједник Фудбалског савеза Републике Српске од 1998. године, члан Предсједништва, а потом и први предсједник заједничког Ногометног/Фудбалског савеза БиХ.

Преминуо је 30. септембра 2007. године.

На изложби посјетиоци ће бити у прилици да виде документа, предмете и фотографије из његове заоставштине које је породица Јелић (супруга Милица и син Петар) поклонила Музеју Републике Српске за Збирку за историју Републике Српске крајем априла 2021. године.

На изложби се налази 61 документ и предмет те 37 фотографија и три пригодна видео-материјала. Посјетиоци ће моћи видјети предмете и документа из Јелићеве заоставштине који свједоче о његовом животном путу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана