Изгласана нова Влада ФБиХ, демонстранти нападали посланике при изласку из зграде Парламента

ГС
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламента Федерације БиХ након вишесатне расправе изгласао је формирање нове Владе ФБиХ.

Као што је и најављено, представници странака окупљених око Тројке и ХДЗ-а изгласали су формирање нове владе са 51 гласом за у Представничком дому ФБиХ. Поред 51 гласа за, један посланик био је суздржан док су два била против.

Формирању, тачније потврђивању нове владе претходили су протести испред зграде Парламента гдје су се окупили грађани који су изразили незадовољство одлукама Шмита и формирањем власти у ФБиХ на овакав начин.

Сједница је неколико пута прекидана због тога што су представници странака тражили паузе, а након што је сједница настављена званичници Демократске фронте напустили су сједницу те су се придружили грађанима испред зграде. Нешто касније, исто су урадили и званичници СДА.

Након што је посланик Кенан Узуновић напустио сједницу и изашао из зграде Парламента ФБиХ, окупљени су насрнули на њега, а полиција је хитно реаговала.

Како преноси Кликс, присутни су пљували и пријетили Узуновићу те су га полили водом, а полиција није одмах била ту како би реаговала.

И остали посланици који су изашли из зграде, а гласали су за нову Владу ФБиХ, су били на неки начин нападнути.

Иако су СДА и ДФ позвали присутне да мирно напусте простор испред зграде Парламента ФБиХ, неколицина грађана је ипак остала и правила проблеме.

Један број учесника данашњег протеста испред федералног Парламента агресивно је напала на новинарске екипе.

Током сједнице, експозе нове владе прочитао мандатар Нермин Никшић који је рекао како ће се нова влада фокусирати на економске реформе.

"Инфлација, исељавања мигранти неки су од кључних изазова с којима ће се супротставити нова влада. За ефикасно суочавање потребна је сарадња свих и подршка међународне заједнице, ЕУ, Велике Британије и САД. Примарно ћемо се ослањати на властите ресурсе и капацитете а међународна сарадња треба бити импулс која ће допринијети цијелој БиХ", казао је Никшић.

Никшић је укратко представио основне циљеве и казао да ће комплетан документ бити касније доступан на веб страници Владе ФБиХ.

"Према подацима Свјетске банке БиХ се спорије и теже опоравља од пандемије а посљедице рата су израженије од очекиваних разина. Ризик се повећава као и улагање у капиталне пројекте. Јасно је да ФБиХ мора и бити мотор економског развоја у цјелини јер има све претпоставке за то", истакао је Никшић.

У новој влади СДП ће имати премијера и пет министара, ХДЗ БиХ четири министра, Народ и правда - два, Наша странка - два, ХДЗ 1990 - једног, а ту је и Рамо Исак који се води као члан НЕС-а, али је на излазним вратима те странке, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана