Иво Комшић: СДА и ДФ неће лако прихватити губитак власти

Танјуг
Иво Комшић: СДА и ДФ неће лако прихватити губитак власти

САРАЈЕВО - Иво Комшић, професор у пензији, члан ратног Предсједништва БиХ и учесник мировних преговора 90-их година, оштро је данас критиковао Странку демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића и истакао да та странка и ДФ Жељка Комшића неће лако помирити са губитком власти.

Актуелна политичка ситуација до апсурда је, сматра професор Комшић, довела СДА-ово заговарање за грађанску БиХ, будући да се сада ова странка грчевито држи принципа легитимног представљања против којег је била у протеклом периоду.

Процијењује, каже, да ће "СДА и ДФ додатно радикализовати у надолазећем периоду те да се неће помирити са губитком власти".

Такође сматра да се не може очекивати од ових двију политичких странака да ће бити конструктивна опозиција.

"Они ће вероватно наставити са радикализацијом и темељиће је на одбијању одлука које је донио високи представник. Они се неће лако помирити са губитком власти и оптуживаће међународну заједницу због тога. То ће бити погрешно и може нас политички удаљити од ЕУ и европских вредности", рекао је професор Иво Комшић за сарајевску Н1 тв..

Истакао је да се већ дуже вријеме отворено говори против тих вриједности, те да се Бошњаци настоје удаљити од њих, а те вриједности се приказују као непријатељске и у радикалној супротности спрам бошњачке културе.

"То је еволуирало дотле да се отворено говори о непријатељској хршћанској Европи, чак крсташкој", појашњава професор Комшић.

Закључује да је апсурд у томе да ће се таква политика скривати иза "грађанске државе" иако – како тврди – с грађанством, људским слободама и равноправношћу народа и грађана нема никакве везе.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана