Институције БиХ пробиле све рокове за израду правилника о унутрашњој организацији: Ни слова за осам година

Ведрана Кулага Симић
Институције БиХ пробиле све рокове за израду правилника о унутрашњој организацији: Ни слова за осам година

САРАЈЕВО - Бројне институције на нивоу БиХ упорно не желе да уреде стање у својим редовима, а непобитан доказ за то лежи у чињеници да надлежни, не само да нису усвојили правила у датим роковима, него ни осам година касније немају ни слова на папиру на задату тему.

На те и друге чињенице је упозорено у извјештају Канцеларије за ревизију о извршењу буџета институција БиХ за 2020. у којем је изразила мишљење са резервом те скренула додатну пажњу на неке од уочених пропуста.

Правилник о унутрашњој организацији је један од основних докумената за успостављање и обезбјеђивање ефикасног пословања и руковођења, а како је наведено у ревизорском извјештају, институције БиХ су биле у обавези да до краја априла 2014. окончају активности како би ускладили правилнике о унутрашњој организацији са одредбама из других аката који су на снази.

Анализом финансијских извјештаја појединих институција, констатовано је да су у току 2020. године усвојена два, а у 2021. години један правилник. Од 74 институције које су ревизори анализирали, за укупно 22 је, у мишљењу о усклађености са прописима, скренута пажња на неусклађеност правилника о унутрашњој организацији са одлукама Савјета министара БиХ.

Динамика усклађивања правилника, оцјењују ревизори, показује одсуство активности по том питању код одређеног броја институција. Неке, и поред чињенице да је рок истекао прије више од седам година, још нису започеле активности на усклађивању својих правилника, категорични су ревизори.

На неким адресама, констатују, нема ни приједлога новог правилника који би упутили у процедуру, наглашавајући да је тако цјелокупна процедура практично још на самом почетку.

- Један од разлога недоношења правилника о унутрашњој организацији су неуједначени ставови између појединачних институција и оних који треба да дају мишљења по питању садржаја правилника. Министарство правде је указивало на потребу корекције предложених описа послова за нека радна мјеста, Министарство финансија и трезора БиХ није подржало финансијски аспект и слично - утврдили су ревизори.

Члан Уставноправне комисије парламентарног Дома народа на нивоу БиХ Лазар Продановић поручује да је истекло вријеме да се о овим и сличним проблемима само прича, већ да цури и вријеме за дјеловање. Продановић каже да све ово што видимо и на шта указује ревизија показује какве су то институције и како се у њима ради, односно не ради.

- Невјероватно је да о оваквим стварима причамо данас, јер те институције нису формиране јуче. Морамо пресјећи, ма колико да су у њима и партијски функционери, и увести систем одговорности. Санкције морају бити, било да је ријеч новчаним, дисциплинским или и неким строжи које предвиђају и смјене оних који су директно одговорни за пропуст. Нема смисла да више у празно причамо и да ревизори стално указују на исте грешке и понављају препоруке из године у годину – закључио је Продановић.

На нивоу БиХ формирано је укупно 75 институција, које за текуће издатке годишње потроше око 900 милиона марака.

Без одговора

Ревизори су се у извјештају осврнули и на то да са појединих адреса шаљу правилнике надређенима, али не добијају повратну информацију.

- Седам институција, са потребним мишљењима, доставило је правилнике на разматрање и усвајање Савјету министара, неки су достављени и у 2015. и 2018, али нису ни лани разматрани - поручили су из Канцеларије за ревизију, одакле су позвали и Савјет да ефикасније дјелује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана