Именовање Шмита зависи од Москве

Александар Стојановић
Именовање Шмита зависи од Москве

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Став Русије у вези са питањем присуства високог представника у БиХ могао би да утиче и на персонална рјешења у ОХР-у, а у случају недостатка договора свих чланица Савјета за имплементацију мира (ПИК) постоји могућност и да се одустане од идеје да у наредном периоду буде именован нови дипломата (најизгледнији кандидат Нијемац Кристијан Шмит) умјесто Валентина Инцка.

О присуству ОХР-а у БиХ и персоналних промјена унутар њега јуче је говорио и амбасадор Русије Игор Калабухов који је поновио да је принципијелни став његове земље да је вријеме да ова институција треба да напусти БиХ.

- Сматрамо да се овај институт након 25 година мора затворити и да све стране у БиХ треба да имају могућност да се слободно договарају какву БиХ желе - рекао је Калабухов и истакао да се ради о принципијелном ставу Руске Федерације који не зависи од личности високог представника.

Ипак, јасно је да је до затварање канцеларије високог представника далек пут и да је став осталих чланица ПИК-а дијаметрално супротан од оног који заступа Русија, а то су за “Глас Српске” потврдили из Амбасаде САД.

Како су истакли на наш упит, САД подржавају кључну улогу високог представнику у надгледању спровођења цивилних аспеката Дејтонског споразума и његове подршке истој.

- БиХ мора задовољити конкретне критеријуме које је установио Савјет за имплементацију мира како би се окончала међународна супервизија. Критеријум 5+2 комплементарни су са путем БиХ ка ЕУ - истакли су из амбасаде додајући да је сада вријеме да се фокус поново стави на испуњавање ових захтјева.

На питање какав је њихов став у погледу именовања новог високог представника истакли су да је транзиција руководства нормални дио функционисања било које институције.

- Стварни посао који је пред свим лидерима ове земље, на свим нивоима власти, јесте покретање озбиљног дијалога и спровођење реформи неопходних за постизање напретка на путу БиХ ка ЕУ, те осигуравање свјетлије и просперитетније будућности за све грађане - истакли су из америчке амбасаде.

Према оцјени саговорника “Гласа Српске”, јасно је да би до затварања ОХР-а тешко дошло у скоријем периоду и да поруке западних сила не изненађују, али да је порука амбасадора Калабухова потврда заинтересованости Русије да се активније укључи у процесе у БиХ, али и сигнал Српској да има партнера у својим ставовима.

Професор Факултета политичких наука Милош Шолаја каже за “Глас Српске” да је Русија, као чланица Савјета за имплементацију мира и стални члан Савјета безбједности Уједињених нација, незаобилазан фактор приликом било каквих промјена и да је свакако њен став важан у одређеним процесима.

- Посебно је важно то што Русија има право вета у Савјету безбједности УН-а. Другим ријечима, ако се то име не усагласи са Русијом тешко да неко може бити именован за високог представника - истиче Шолаја.

Он додаје да заинтересованост Русије може дефинисати и одредити правце кретања контролних механизама и начин на који ће међународна заједница креирати своје политике у БиХ.

Политиколог и асистент на ФПН у Бањалуци Филип Матић каже да ће веће присуство Русије промијенити начин на који ће се остатак међународне заједнице понашати у будућем периоду.

- То је посебно значајно за заустављање негативних процеса у виду наметања промјена, а све у циљу унитаризације БиХ - рекао је Матић.

Партнерство

Политиколог и асистент на Факултету политичких наука Филип Матић каже да ће партнерство РС и Русије допринијети спречавању досадашњег правног насиља над српским народом у Српској.

- Наравно, овај процес се неће водити у негативном тону, што се може видјети из претходних изјава, већ супротно, у циљу стварања функционалне државе или консензуса у вези са раздруживањем - рекао је Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана