Херој није зaборављен: Биће изграђен спомен-комплекс "Милан Тепић"

Танјуг
Херој није зaборављен: Биће изграђен спомен-комплекс "Милан Тепић"

КОЗАРСКА ДУБИЦА- Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске ће прихватити иницијативу о изградњи спомен-комплекса народном хероју Милану Тепићу у Комленцу код Козарске Дубице, гдје су данас обиљежене 33 године од страдања овог мајора, који је погинуо у Бјеловару, гдје је дигао у ваздух војно складиште и себе како се непријатељ не би домогао оружја и њиме убијао његове војнике.

У присуству сина мајора Тепића, Александра, бројне делегације положиле су цвијеће на породичну гробницу Тепића, а шеф кабинета министра рада и борачко-инвалидске заштите Раденко Топаловић рекао је новинарима да ће ово министарство прихватити инцијативу Борачке организација општине Козарска Дубица о изградњи спомен-комплекса мајору Тепићу у Комленцу.

-Министарство ће подржати тај пројекат и надам се да би сљедеће године у ово вријеме тај комплекс могао да буде и завршен - истакао је Топаловић.

Рекао је да је веома важно његовати културу сјећања и никада не заборавити јунаштво и херојство мајора Милана Тепића, чији велики подвиг свима треба да буде смјерница и у данашње вријеме, када је Република Српска нападнута и када са свих страна долазе притисци.

-Треба да се сјетимо и размишљамо као мајор Милан Тепић, који је положио свој живот за Републику Српску, а онда ми бар у миру можемо да је одбранимо и да се боримо за Републику Српску - поручио је Топаловић.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић подсјетио је да је мајор Тепић дао ријеч да ће служити држави и свом народу.

-Налазимо се у селу Комленац у Козарској Дубици поред празног гроба мајора Милана Тепића, посљедњег југословенског народног хероја, који је погинуо за слободу јер је дао ријеч да ће вјерно служити својој држави и свом народу - рекао је Рељић новинарима.

Он је подсјетио како је страдао мајор Тепић у околини Бјеловара, да је тада имао само 34 године, супругу и двоје мале дјеце, те нагласио да се мора гајити култура сјећања на тај херојски чин.

-Поносни смо на мајора Милана Тепића и због тога у многим градовима у БиХ и бившој Југославији улице носе његово име. Тако и ми имамо једну од највећих улица која носи његово име - нагласио је Рељић.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да је мајор Милан Тепић један од највећих хероја Одбрамбено-отаџбинског рата и уопште један од највећих хероја српског народа.

-Жртва коју је он поднио подсјећа на епску жртву Стевана Синђелића након битке на Чегру. Показао је да је српски народ поносан и својом жртвом дао нам је свима путоказ шта све треба да урадимо за своју државу - истакао је Нуждић.

Он је додао да је задатак институција да обиљежавају овакве и сличне догађаје и значајне датуме како се не би заборавило.

Предсједник Борачке организације општине Козарска Дубица Ненад Булић рекао је да је херојско дјело мајора Тепића непревазиђено у новијој историји.

-Важно је сјећати се његовог херојства, да млађе генерације научимо култури сјећања и гајимо слободарске традиције нашег народа - рекао је Булић.

Мајор Милан Тепић погинуо је 29. септембра 1991. године.

Док је трајала борба за касарну на Војновићу, мајор ЈНА Тепић, командант складишта борбених средстава "Барутана" у селу Беденик, недалеко од Бјеловара, разнио је магацин са 170 тона експлозивних средстава да би спријечио предају оружја и муниције припадницима хрватске паравојне формације.

Том приликом страдали су и он и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић, који, упркос Тепићевој наредби, није хтио да се преда.

-Једном људи дају ријеч – она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко - написао је у посљедњем писму мајор Милан Тепић.

Због херојског чина Милан Тепић је постухмно одликован Орденом народног хероја Југославије и проглашен за народног хероја.

Његово име данас носе улице у градовима широм Србије и Републике Српске, а у његову част Војска Републике Српске установила је посебан Орден за заслуге у рату "Милан Тепић".

У Комленцу, код Козарске Дубице, Тепићевом родном мјесту, сваке године се обиљежава дан његове херојске погибије, у оквиру програма "Септембарски дани одбране".

Војник Стојадин Мирковић 1999. године одликован је постхумно Орденом за заслуге у области одбране и безбједности првог степена.

Његови посмртни остаци су у јулу 1995. године сахрањени у родном селу Доње Лесковце код Ваљева, гдје му је 2013. откривена и спомен-биста.

Прије неколико година, град Ваљево постхумно му је додијелио највеће признање "Септембарску повељу", а и једна улица у том граду носи његово име.

Хрватска страна потврдила је губитак 11 војника током експлозије на Беденику, због чега су из освете стријељали команданта страже на том објекту старијег водника Ранка Стевановића.

За злочине над припадницима ЈНА, у то вријеме једине легалне и регуларне војске у држави СФРЈ, у чијем је саставу тада формалноправно била и Хрватска, готово нико није осуђен.

И у Београду одата почаст

Полагањем вијенаца на споменик мајору Милану Тепићу на Дедињу у Београду чланови породице Тепић и бројне делегације одали су почаст истинском хероју и новом српском Синђелићу.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Нинослав Јовановић, који је предводио државну церемонију полагања вијенаца и одавања почасти, поручио је да је веома важно да се Срби сјећају својих хероја, а да је херојски чин мајора Тепића нешто о чему треба учити генерације које долазе - да знају шта значи одбрана отаџбине.

-Он је погинуо херојски тако што је дигао у ваздух касарну у Бјеловару не дајући да она падне у руке нашим непријатељима. Оно што је посебан гест јесте то да је он своје војнике спасао. Наредио им је да се удаље и онда је 170 тона експлозива дигао у ваздух - рекао је Јовановић медијима из Републике Српске.

Он је указао да је тадашња ЈНА имала договор о ненападању са такозваном војском Хрватске који није испоштован.
-Напали су касарну са 2.000 људи и мајор Тепић се повукао у магацин. Није могао да дозволи да падне у руке непријатељу. Нека му је вечна слава, ми ћемо га се вечно сећати - рекао је Јовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана