ХДЗ БиХ: СДА и потпредсједници ФБиХ преузели улогу Уставног суда

Срна
ХДЗ БиХ: СДА и потпредсједници ФБиХ преузели улогу Уставног суда

МОСТА - ХДЗ БиХ позвао је потпредсједнике ФБиХ да поштују Устав, институције ФБиХ и Уставом утврђене надлежности, те да не блокирају именовање судија Уставног суда ФБиХ, а СДА да не блокирају избор директора Федералне управе полиције и измјене Изборног закона у складу са одлуком Уставног суда БиХ.

Из ХДЗ-а БиХ је саопштено да је исказана лажна брига СДА за етнички баланс у Уставном суду и да је то покушај да Уставни суд буде испостава СДА.

-Без обзира на то што он уопште није нарушен и свјесно се не цитира Устав ФБиХ по којем у Уставном суду мора бити најмање по два припадника конститутивних народа и један из реда осталих, што уопште није нарушено - наведено је у саопштењу.

Предсједник ФБиХ Маринко Чавара именовао је ове седмице четворо судија Уставног суда ФБиХ. Да би одлука ступила на снагу, потребно је да је потврди Дом народа Парламента ФБиХ.

Именовање судија Уставног суда ФБиХ годинама је неријешено, због чега је био блокиран рад ове институције. За дјеловање суда потребно је девет судија, међутим, четири су била на чекању.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана