Гулић: Србија и Српска се повезују кроз културу сјећања

Срна
Гулић: Србија и Српска се повезују кроз културу сјећања

БЕОГРАД - Историчар Милан Гулић сматра да је заједничка идеја Србије и Републике Српске о изградњи меморијалних центара посвећених јасеновачким жртвама важан пројекат који повезује Србију и Српску кроз културу сјећања.

Говорећи о одлуци Владе Србије да се заједно са Српском започне градња меморијалних центра у Доњој Градини и у Београду, Гулић је навео да се искрено нада да ће доћи до реализације пројекта који је продукт заједничког договора, јер је култура сјећања врло важна и за Србију и за Републику Српску.

-Сјећање на жртве Другог свјетског рата је један од најважнијих сегмената те културе сјећања на свеукупну српску историју, посебно на историју 20. вијека - изјавио је Срни Гулић.

Он је оцијенио да за релизацију те идеје нема пригоднијих мјеста од Доње Градине и Београда.

Гулић је истакао да је Доња Градина стратиште логора смрти НДХ у Јасеновцу, који је био и један од највећих логора у окупираној Европи.

-И Београд је страдалничко мјесто и за српску и јеврејску популацију, на чијој данашњој територији су логори Старо сајмиште и Бањица, као и и стратиште у Јајинцима - подсјетио је Гулић.

Он је закључио да је изградња два меморијална центра посвећена жртвама Јасеновца значајан пројекат и за културу сјећања и за само повезивање Србије и Републике Српске кроз сјећање на страдање српског народа у вријеме Другог свјетског рата.

Влада Србија на сједници у четвртак, 27. априла, усвојила је закључак којим је одлучено да заједно са Републиком Српском изгради два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама.

Предложено је да се меморијални центри изграде у Доњој Градини, као мјесту страдања на којем су спровођење егзекуције, злостављање заточеника и заробљеника логора Јасеновац, и у Београду као главном граду Србије, чиме би се обезбиједило трајно сјећање на жртве геноцида и страдање у Другом свјетском рату, саопштено је након сједнице Владе.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић рекао је да је доношењем закључка Владе Србије о изградњи два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама и формално започела реализација договора предсједника Србије Александра Вучића и Републике Српске Милорада Додика о подизању меморијалних центара у Доњој Градини и у Београду.

Вучић и Додик договор о конкретизацији идеје о изградњи два меморијална центра јасеновачким жртвама постигли су на састанку у Београду 14. априла, на Велики петак.

Предсједници Србије и Српске тада су најавили да ће ускоро бити спремни закључци влада, чиме ће почети реализација заједничког пројекта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана