Грађанима Скопља синдикалци дијелили ћевапе испред зграде владе

Танјуг
Foto: Тelma.com.mk

СКОПЉЕ - Испред зграде Владе Сјеверне Македоније данас су грађанима дијељени синдикални ћевапи, као симбол вјечне борбе за радничка права и у знак незадовољства најактуелнијим дешавањима у македонском друштву.

„Умјесто да идемо напријед, ми се враћамо у прошлост“, поручили су синдикални лидери инспирисани 60-часовном радном седмицом за раднике на коридорима 8 и 10Д.

Љути због, како кажу, нечувеног повећања плата чиновницима, умјесто радницима, поручују да са 2.000 денара радник у Македонији не може да преживи мјесец. Док, истичу, неко са повећањем плате од 78 одсто живи опуштено и лијепо, поручио је предсједник Уније синдиката Македоније Дарко Димовски.

„Од наших плата раднику је остао само ћевап, а они са већим платама имају шницлу на трпезама за Први мај“, рекао је Благоја Ралповски, предсједник Конфедерације слободних синдиката, пренијела је скопска тв. Телма.

Синдикалци су масовно подржавали борбу за радничка права - скандирањем, порукама и транспарентима испред кључних институција - владе и парламента.

„Данас смо одлучили да само 20 одсто свих присутних буде културно. Преосталих 80 одсто колико су подигли плате – поздравимо их са великим УА! Нека не забораве да нашим знојем једу свој хљеб и хране своје породице. За нас није било ни повећања плата од осам одсто. Не заборављамо ни нацрт закона за 60-часовну радну седмицу“, рекао је Иван Пешевски, потпредсједник С СМ за приватни сектор.

Један од првих синдикалаца који се скоро пола вијека активно бори за радничка права послао је поруку народу – да нема подјела на политичкој основи, јер радници имају снагу.

„Ни лијева ни десна опција – НЕ, али синдикат и радници су прва опција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана