Граде се меморијални центри у Доњој Градини и у Београду

ГС
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Влада Србије донијела је данас Закључак којим је одлучено да заједно са Републиком Српском изгради два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама.

Предложено је да се меморијални центри изграде у Доњој Градини, као мјесту страдања на којем су спроводили егзекуције, злостављање заточеника и заробљеника логора Јасеновац, и у Београду, као главном граду Републике Србије, чиме би се обезбиједило трајно сјећање на жртве геноцида и страдање у Другом свјетском рату, саопштено је послије сједнице Владе.

Влада је донијела и Одлуку о образовању Радне групе за припрему полазних основа за узајамно признавање професионалних квалификација у региону Западног Балкана, са циљем давања подршке Активностима из Акционог плана за успостављање Заједничког регионалног тржишта за период 2021.-2024. (који је усвојен у оквиру Самита лидера Западног Балкана у Софији, 10. новембра 2020. године), а које подразумијевају међусобно признавање академских и професионалних квалификација на територији Западног Балкана, у оквиру иницијативе Мини Шенген, ради олакшавања кретања људи, односно квалификоване радне снаге.

Влада Србије усвојила је на данашњој сједници и Уредбу о издавању доплатне поштанске марке „Недеља Црвеног крста", како би се обезбиједила средства за реализацију акције од ширег друштвеног значаја, односно Програма „Ефикасан одговор на несреће - јачање капацитета Црвеног крста за дјеловање у несрећама - 2023. година".

Доплатна маркица од 10 динара биће штампана у тиражу од 750.000 комада за писма тежине до 20 грама у периоду од 8. до 15. маја, када Црвени крст Србије обиљежава посебну манифестацију „Недеља Црвеног крста".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана