ЕУ ће издвојити пола милиона евра за реадмисију миграната из БиХ

Срна
ЕУ ће издвојити пола милиона евра за реадмисију миграната из БиХ

САРАЈЕВО - ЕУ ће из нових приступних фондова издвојити пола милиона евра за реадмисију илегалних миграната из БиХ у земље поријекла, изјавио је за Срну савјетник министра безбједности у Савјету министара Саша Кецман.

Према његовим ријечима, не зна се када ће средства бити оперативна, али се зна процедура њиховог трошења.

"БиХ не може директно примати та средства, већ она од ЕУ иду ка Међународној организацији за миграције /ИОМ/, која кад их прими купује авионске карте и финансира све остало што је потребно за реадмисију илегалних миграната", објаснио је Кецман.

Он је навео да Министарство безбједности у Савјету министара у координацији са Службом за послове са странцима са донаторима договара обезбјеђивање финансијских средстава за повратак миграната у земље поријекла, с обзиром на то да БиХ нема средства за те намјене.

"Радимо на томе да обезбиједимо средства и врло смо близу тога", рекао је Кецман, додавши да поступак реадмисије оперативно проводи Служба за послове са странцима, која обезбјеђује и пратњу за мигранте који се враћају у земље поријекла.

Он је подсјетио да је министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић, по одобрењу Предсједништва БиХ, прије двије године потписао споразум о реадмисији са Пакистаном. "Опредијељени смо да имплементирамо тај споразум, да не остане слово на папиру без примјене у пракси", рекао је Кецман и додао да су почетком овог мјесеца на основу споразума о реадмисији у Пакистан депортована двојица држављана ове земље који су илегално боравили у БиХ.

Повратак је, након што су испуњени законски услови, организован комерцијалном авионском линијом, а мигранти су, према прописаној процедури, били у пратњи службеника Службе за послове за странцима, што додатно повећава трошкове реадмисије.

У Министарству безбједности у Савјету министара, поред имплементације споразума о реадмисији са Пакистаном, у скорој будућности планирају удаљења илегалних миграната у Бангладеш и Мароко. Кецман истиче да реадмисија превентивно утиче на одвраћање доласка илегалних миграната у БиХ, што потврђује и смањење броја илегалних миграната из Пакистана од када постоји споразум о реадмисији са овом земљом.

Управљање миграцијама, подсјетио је савјетник у Министарству безбједности у Савјету министара, један је од 14 приоритета које је Европска комисија поставила пред БиХ на путу ка ЕУ. "Уназад неколико година међународне организације биле су главне у управљању миграцијама у БиХ, али се од прије двије године то мијења", рекао је Кецман.

Према његовим ријечима, у БиХ у камповима тренутно борави око 2.000 миграната и ситуација у вези са овим питањем је под контролом. "Никада нећемо моћи да зауставимо миграције, али битно да управљамо њима и да их контролишемо, да не постане проблем као прије пар година када су градови били преоптерећени", додао је Кецман. Он је најавио да ће у Сарајеву у септембру бити одржана конференција "Мигрејшн дајалог", чији ће фокус бити на реадмисији.

"План нам је да на конференцију доведемо министре унутрашњих послова земаља западног Балкана и неких других европских земаља, али и шире како би разговарали о повратку и могућностима изналажења средстава за те намјене, односно како бисмо могли да обезбиједимо чартер лет и авионом из Сарајева 50 миграната одједном вратимо у земљу поријекла", закључио је Кецман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана