Џаферовић се обратио на самиту Кримске платформе: Став БиХ о подршци Украјини није промијењен упркос притисцима

Г.С.
Џаферовић се обратио на самиту Кримске платформе: Став БиХ о подршци Украјини није промијењен упркос притисцима

САРАЈЕВО - Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић обратио се данас на самиту Кримске платформе на којем су присуствовали бројни свјетски званичници.

Током обраћања, Џаферовић је рекао како је Предсједништво БиХ раније изразило очекивање да ће се ситуација у Украјини окончати мирним путем.

– Спољна политика Босне и Херцеговине према међународним партнерима, што укључује и пријатељску Украјину, заснива се на отворености и равноправности, узајамном поштовању суверенитета и територијалног интегритета, принципу мирољубиве сарадње, поштовању међународног права и уважавању обостраних интереса, што је изричито наведено у стратегији Спољне политике Босне и Херцеговине, која је у потпуности у складу с Повељом Уједињених нација. Предсједништво Босне и Херцеговине је 6. марта 2014. године усвојило посебну изјаву о ситуацији у Украјини. Том изјавом Предсједништво је изразило очекивање да ће до рјешења новонастале кризе доћи мирним и демократским средствима, дијалогом и политичким преговорима између свих релевантних страна, уз конструктивну подршку цијеле међународне заједнице, на општеприхваћеним принципима међународног права – рекао је Џаферовић, преноси Кликс.

Навео је како се БиХ придружила декларацији високог представника ЕУ о Криму.

– Том приликом, Предсједништво Босне и Херцеговине такође је изразило пуну подршку напорима с цилјем превазилажења тренутне ситуације и одржања мира и потребне сигурности те позвало све стране у спору да се уздрже од упорабе силе и журно отпочну политички дијалог за рјешење новонастале ситуације, у интересу мира, регионалне и глобалне стабилности. Годину дана након одржавања нелегалног и нелегитимног референдума и посљедичне незаконите анексије Крима и Севастопоља од стране Руске Федерације, 16. марта 2015. године Босна и Херцеговина се придружила декларацији високог представника уиме ЕУ о Криму, којом је потврђена чврста опредијељеност за суверенитет и територијални интегритет Украјине – поручио је члан Предсједништва.

Такође, поручио је како је истом декларацијом настављено са осудом тог чина кршења међународног права те је истакнуто да је илегална анексија Крима и Севастопоља директан изазов међународној сигурности, са озбиљним импликацијама на међународни правни поредак који штити јединство и суверенитет свих држава.

– Такође, истакнута је посвећеност потпуном провођењу политике непризнавања, укључујући и рестриктивне мјере. Поново је потврђена дубока забринутост због континуираног војног јачања и погоршања стања људских права на полуострву Крим, укључујући ускраћивање слободе говора и прогон припадника мањина. Поновљен је позив да се међународним актерима у области људских права омогући потпун, слободан и неограничен приступ цијелој територији Украјине, укључујући Крим и Севастопољ  – истиче Џаферовић.

Након 24. фебруара 2022. године, Џаферовић је нагласио како се БиХ придружила бројним декларацијама и међународним документима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана